Written by

Kifogyóban egy éltető elem – a fenntartható vízgazdálkodás fontossága

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1564

A víz az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk, az élet alapvető feltétele. A bolygó vízkészletének azonban csupán 3 százaléka édesvíz, és ennek is csak egy része hozzáférhető. Az édesvízkészlet csökkenése és szennyezése hatalmas kihívás elé állítja az emberiséget, a fenntartható vízgazdálkodás sose volt ilyen fontos, mint most.

A bolygó 71 százalékát víz borítja, amelynek 96 százalékát adják a tengerek és óceánok, az édesvíz mindössze 3 százalékot tesz ki. Az édesvíz mennyiséget a felszíni vizek és nagyobb arányban földalatti vízkészletek, illetve gleccserek és jéggel borított területek alkotják.

A víztartók, azaz a földalatti édesvíz készletek, ma több mint 2 milliárd ember vízforrását biztosítják. A globális jövedelemszint emelkedésével az olyan vízigényes termékek, mint a feldolgozott áruk, hús és tejtermékek iránti kereslet is megnőtt, ezzel nagyobb igénybevételnek kitéve a globális édesvízkészletet. A globális édesvízfogyasztás ilyen mértékű növekedése ahhoz vezetett, hogy a világ legnagyobb víztartóinak több mint fele kimerült, és ez a probléma a kereslet növekedésével várhatóan tovább súlyosbodik.

A WWF arra hívja fel a figyelmet, hogy utóbbi századokban az emberi tevékenység következtében a Föld vizes élőhelyeinek 87 százaléka elpusztult, arányuk az elmúlt 40 évben 30 százalékkal lett kevesebb, ami egyaránt veszélyezteti az az alapvető víz-, élelmiszer- és energiabiztonságot is.

A klímaváltozás szintén veszélyeztetheti a létfontosságú vízkészleteket óvó ökoszisztémákat, még inkább korlátozva az ezekhez való hozzáférést. Jelenleg még bizonytalan, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolja a csapadékmennyiséget, de a hosszan tartó kaliforniai aszályoktól kezdve Délkelet-Ázsiát megrázó áradásokig gyakran a víz áll a természeti katasztrófák középpontjában, amelyek az éghajlat változásával egyre gyakoribbá válnak.

Vízfogyasztás a mezőgazdaságban

Az agrárszektor a világ éves vízfogyasztásának 70 százalékáért felelős, így a vízkészlet csökkenése markánsan érinti az ágazatot. Miközben egyre gyakoribbak az aszályos időszakok, a modern mezőgazdaság vízigényességének csökkentése globális kihívás mind az állattartó mezőgazdaságban, mind a növénytermesztésben. Nemcsak új technológiák bevezetése szükséges, de az aszálynak ellenálló növények nemesítése is a feladatok közé tartozik.

A növényzet és erdők megőrzése kulcsfontosságú a talajvíz visszatartásához és a talajpusztulás megelőzéséhez. Azonban a mezőgazdasági vagy legelőterületek bővítése gyakran erdőirtással jár együtt, amelynek csökkentése a világ egyik sürgős feladata. A vizes élőhelyek megőrzése szintén fontos szerepet játszik a vízgazdálkodásban: ugyanis ezek védik az édesvizet a szennyezéstől és a kiszáradást is hátráltatják. A túlzott legeltetés a vizes élőhelyek romlásához is vezet, miközben az állatállománynak is létszükséglete a tavak és patakok édesvíze.

Víz a városokban

A világ városai nap mint nap 504 milliárd liter vizet mozgatnak 27 000 km-en, hogy ellássák a lakosságot és az ipart. A vízgazdálkodás fenntarthatósága messzemenően befolyásolja a városi életminőséget, kezdve az ivóvízhez való hozzáféréstől a csatornázáson át a vízi közlekedés biztosításáig. Fontos, hogy ezeket hatékonyan, megbízhatóan és könnyen hozzáférhetően biztosítsák a lakosság számára, miközben megvédik a készleteket a szennyezéstől is. A fenntarthatóság azt is jelenti, hogy a városok ellenállóak a szélsőséges, áradáshoz vagy vízhiányhoz vezető időjárási körülményekkel szemben, de egyben képesek alkalmazkodni is ezekhez.

Nincs egyetlen nyerő stratégia a városi vízgazdálkodás fenntarthatóságának elérésére. A természetes és az ember által előidézett kihívások városonként különböző beavatkozásokat igényelnek. Annyi biztos, hogy a jövő városainak tervezésében kiemelt szerepet kell játszania a fenntarthatóságnak, amely a vízgazdálkodást is érinti. A fenntartható várások ellenállóak a klímaváltozás jelentette kihívásokkal szemben, és képesek a lakosokat megvédeni a természeti katasztrófáktól. A körkörös gazdasági modellek alkalmazása szintén elősegíti a fenntartható vízgazdálkodást, például a víz újrafelhasználása révén.

Forrás: thegef.org, waterfm.com