Written by

Hővisszanyerés metróalagutakból és IT-adatközpontokból

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1559

Amennyiben a jelenlegi az úton halad tovább az emberiség fejlődése, az elektromos energia iránti igény sokkal nagyobb lesz a jövő évtizedekben, mint eddig bármikor. A népességnövekedés, digitalizáció és a mobilizáció következtében 2040-re várhatóan 30 százalékkal lesz nagyobb a Föld energiaéhsége. Hogyan lehet egyszerre kielégíteni a növekvő energiaéhséget, és mellette küzdeni a klímaváltozás ellen?

Ezt az óriási energiakövetelményt csak a megújuló energiák térnyerésével lehet majd biztosítani. Csakhogy a folyamat lassú, a prognózisok szerint a fosszilis energiahordozók dominanciája még sokáig megmarad, és a Föld energiaforrásának 77 százaléka még mindig nem megújuló alapú lesz 2040-ben. Hogy a probléma ne legyen még súlyosabb, olyan világot kell kiépítenünk, amelyben az energia szén-dioxid-mentes, decentralizált és digitalizált.

A szakértők abban nagyjából egyetértenek, hogy az emisszió mentes világhoz három úton juthatunk el:

  1. Energiatakarékos megoldások fejlesztésével a szén-dioxid kibocsátást akár 40 százalékkal is csökkenthetjük 2040-re. Ha nem teszünk semmit, az energiaszükséglet nem 30, hanem 100 százalékkal növekedhet az elkövetkező 22 évben.
  2. Zéró szén-dioxid energia kibocsátás a szél- és napenergia hasznosítása, illetve a hulladékok újrahasznosítása révén.
  3. A fosszilis üzemanyagok által kibocsátott szén-dioxid megkötése.

Mintaprojektek: keresd a megtakarítási lehetőséget!

Tehát az egyik legnagyobb lehetőséget még mindig az energiahatékonyság fokozása rejti. Egy mintaprojekt keretében a franciaországi székhelyű Veolia az Egyesült Államokban a New York-i Energiahatósággal (NYPA) együttműködve 3900 középület (például a bronxi állatkert és a városi nagy pályaudvar) energiafogyasztásának a csökkentésén kezdett el dolgozni energiatakarékossági beruházások és a korábbinál hatékony rendszerirányítás bevezetése révén. A NYPA eddig több mint 134 millió dollárt spórolt meg és 820 ezer tonnával csökkentette az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ez 2,5 millió hordónyi olajjal kevesebb energiafelhasználást jelent.

Az európai ReUseHeat projekt vezetői pedig arra kérték fel a megújuló energiaforrások utáni kutatásban elöljáró Veoliát, arra hogy tesztelje a városokban kibocsátott maradék hőenergia hasznosításának lehetőségét, mivel Európában a környezetbe kibocsátott hőfeleslegnek ma még alig egy százalékát hasznosítják valamilyen módon. A projekt négy európai városban jutott el a gyakorlati megvalósításig: egy a németországi Braunschweigben működő adatközpontban, egy nizzai szennyvízkezelő rendszerben, egy madridi kórházi légkondicionáló rendszerben, valamint egy bukaresti metróállomáson vizsgálják meg, miként lehetne hasznosítani az elpazarolt hőenergia egy részét.

A széndioxid-emisszió csökkentése mellett ígéretes kísérletek folynak a kibocsátott gáz légkörből történő kivonása és hasznosítása céljával is. A francia közműóriás a Carbon Clean Solutions Limited nevű startup vállalkozással indított egy közös projektet azzal a céllal, hogy fenntartható megoldást találjanak a légköri szén-dioxid megkötésére és hasznosítására. Az új technológiák tesztelésére pedig egy az indiai Tamil Naduban található széntüzelésű erőművet szemelték ki. A választás nem véletlen, hiszen a dél-ázsiai ország energiaellátása ma még jórészt szénerőművekre épül, amelynek következtében a szubkontinens számos nagyvárosában alakult ki katasztrofális szmoghelyzet az elmúlt időszakban.