Written by

Etikus és a fenntartható divat

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2250

A divatról legtöbb embernek a stílusos, csillogó vagy éppen a kényelmes ruhadarabok jutnak eszébe. Azonban az iparágnak sokak megítélése szerint van egy jóval árnyaltabb oldala is. A legdivatosabb ruhák elkészítése nagy árat követel, nem csak a pénztárcánktól, de a környezettől egyaránt.

A divatipar árnyoldala

Manapság teljesen természetesnek vesszük, hogy egy-egy utcán végig sétálva vagy bevásárlóközpontba térve, üzletek sorából, ruhák tömkelegéből válogathatunk. Azonban ehhez a kényelemhez – mondhatni luxushoz bolygónk nagy árat követel. Egy egyszerűpamut póló elkészítése például mintegy 2700 liter vizet emészt fel, az anyagok festéséhez pedig veszélyes vegyszereket használnak, melyek könnyen a talajba szivároghatnak. A fast fashion márkák termékei legtöbb esetben a távol keleten készülnek, ahol a munkások havi 197-270 dolláros bérért, nem megfelelő védőruházatban dolgoznak. Többek között ezen környezetkárosító hatásokkal szemben keresi a megoldásokat az egyre elterjedtebb etikus vagy fenntartható divatot támogató kezdeményezések sora.

Etikus és a fentartható divat

Napjainkban egyre többen foglalkoznak az etikus, illetve fenntartható divattal. Azonban ez a mozgalom nem újkeletű, hanem igen nagy múltra tekint vissza, hiszen immár az 1980-as években diszkurzus övezte a nagy divat márkák környezetkárosító tevékenységével kapcsolatos kérdéseket.

A két fogalom nagyon hasonlónak tűnik, ugyanakkor mást jelent. Az etikus divat tágabb értelemben foglalkozik az ipar káros hatásaival, a fenntartható divat fogalma alatt pedig azt értjük, amikor szűkebb értelemben vizsgálják a környezeti hatásokkal összefüggésben az iparág folyamatait. Az etikus divatot képviselő vállalatok kiemelt hangsúllyal illetik a munkavállalók jogait, az igazságos béreket és a megfelelő munkakörülményeket is. A dolgozók védelme mellett az állatok jogait is szem elött tarják, korlátozzák a káros növényvédő és rovarirtó szerek használatát, ennek köszönhetően nem szivárog vegyszer a talajba, ami ronthatná a talajvíz minőségét. Új, hatékony vízgazdálkodási technikát alkalmaznak, nem csak a termesztés során, hanem az anyagok feldolgozásakor is, ezzel minimalizálva a felhasznált értékes erőforrást. A vízgazdálkodás mellett az energiafelhasználást is optimális keretek között tartják.

Fenntartható alapanyagok

A fenntarthatósági szempontok nem csak a divatcikkek gyártásakor szükséges előtérbe helyezni, hanem már az alapanyagok előállítása során is. Több környezetbarát megoldás is létezik, ezek közül az egyik legfontosabb a bio vagy organikus pamut használata. A gyakorlat legfontosabb jellemzője, hogy termesztés során nem használnak mérgező vegyszereket vagy műtrágyát. A kártevők és gyomok ellen természetes megoldásokat alkalmaznak, mint például a kézi gyomlálás, de hasznos eljárás a rovarok betelepítése, illetve az is, hogy olyan növényeket ültetnek a gyapot tövek közé, amelyek távol tartják a kártevőket. A vízellátás hatékony szervezésével akár 71%-kal kevesebb víz felhasználásával is lehet termeszteni, ugyanolyan termésátlag mellett, mint a hagyományos öntözéses eljárás során. Az organikus pamut termesztése elött azonban még nagy út ál, ugyan is a világ pamut előállításának csupán 1%-a zajlik fenntartható módon.

Mindezek mellet elterjedt környezetkímélő eljárás a szintetikus anyagok újra felhasználása, visszaforgatása is. A szintetikus anyagok újra felhasználásán alapuló megoldások 35-50%-kal kevesebb energiát emésztenek fel, valamint 79%-kal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint az újonnan előállított termékek esetén.

Tudatos vásárlóként mi is sokat tehetünk környezetünk védelme érdekében, minden esetben olvassuk el a termékek címkéjét és helyezzük előtérbe a fenntartható eljárásokon alapuló divatcikkeket.

Forrás: Humusz, DérJuice, ecoware, Fashion Revolution