Written by

A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és bolygója egészségét

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2157

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem csak az emberek egészségét károsítja a dohányzás és a dohányipar, de ökológiai lábnyoma is egész országokéhoz hasonlítható. A dohányipar az erdőirtástól kezdve a vízszennyezésig, súlyos környezetkárosítást okoz.

A dohányzás egészségügyi károsító hatásait és kockázatait mindenki jól ismeri világszerte, ám a bolygónkra gyakorolt pusztító hatásával kevesen foglalkoznak. A cigarettagyártás és fogyasztás olyan növekedésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, hogy a dohánytermesztés már gyakran jobban rombolja a környezetet, mint az alapvető élelmiszer-növények természtése. A dohányültetvények az ázsiai és az afrikai erdők pusztulásának körülbelül 5 százalékáért felelnek. Világszerte több mint 5 millió hektár földterületet foglalnak el dohányültetvények, amelyekre évente több mint 22 milliárd tonna vizet használnak el. A dohánytermesztés emellett hozzájárul a talajkimerüléshez és a növényvédőszer-használat növekedéséhez is.

Ma már a dohánytermesztés közel 90 százaléka a fejlődő világban koncentrálódik, ám az iparág nyereségének legnagyobb részét a fejlett országokban teszik zsebre. A fejlett országok szabályait könnyen kijátszó dohánycégek pedig egyre inkább az alacsony jövedelmű országok felé orientálódnak, ahol kihasználják a gyenge szabályozási környezetet és a népességbővülést, így áthelyezhetik a dohánytermesztéssel járó  környezeti és a társadalmi terheket.  Kínában például minden évben 2500 milliárd cigarettát állítanak elő, amihez több millió tonna vizet és több százezer hektár szántóföldet használnak, miközben az ország súlyos vízhiánnyal küzd és közel 134 millió lakója szenved alultápláltságtól. Ráadásul a dohányiparban a gyerekmunka alkalmazása is gyakori.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a dohánytermesztés évente közel 84 millió tonna széndioxid-egyenértékű károsanyag-kibocsátással járul hozzá a klímaváltozáshoz, ami a globális kibocsátás 0,2 százaléka. Ez Peru és Izrael teljes károsanyag-kibocsátásának felel meg, és több mint kétszer akkora, mint Wales-é.

A WHO kutatói ezért arra ösztönzik a kormányokat, hogy vegyék figyelembe a dohányzás ökoszisztémára és klímaváltozásra gyakorolt hatásait és növeljék a cigarettára kivetett adók mértékét. Továbbá büntessék külön azokat a vállalatokat, amelyek hozzájárulnak az erdőirtáshoz vagy a vízszennyezéshez, illetve tiltsák be az egyszer használatos szűrőket és a cigaretta csomagolásának felesleges elemeit.

Forrás: g7.hu