Written by

A polipok az emberi szemetet otthonokká varázsolják – de jó ez nekik?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1522

Élővizeink szennyezettsége globális problémát jelent, már a mélytengereket is elérte. Az élővilág az idegen tárgyakat viszont gyakran hasznosítja, amelyek új funkcióra lelnek így. Ekként tesznek a polipok is, akik a tengeri hulladékot otthonukként is használják. Az adaptáció kitűnő példái ezek, azonban a tendencia veszélyt is rejt magában az élővilágra nézve.

A Marine Pollution Bulletin-ben 2022 februárjában megjelent új tanulmány víz alatt készült, szeméttel kapcsolatba kerülő polipokat ábrázoló fényképeket vizsgált. „A mélytengeri feljegyzések rendkívül érdekesek voltak, mert ezek az állatok még nagy mélységben is kölcsönhatásba lépnek szeméttel” – mondta a The Guardiannek Maira Proietti, a kutatás vezetője, a brazil Rio Grande Szövetségi Egyetem kutatója. A képek nagyobb százaléka érkezett Ázsiából, mint bármely más régióból.

Már évtizedekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a mélytengeri polipok az ember által készített tárgyak között keresnek menedéket. A brazil és az olasz csapat azonban többet akart tudni ezekről az kölcsönhatásokról. Ebből a célból összesen 261 készített fényképet vizsgáltak meg, és 24 polipfajt azonosítottak, amelyek kölcsönhatásba lépnek a tengeri hulladékkal.

A fényképeken leggyakrabban az üveget alternatív menedékként használó polipok szerepeltek: a fotókón 41,6 százaléka üveggel, 24,7 százaléka pedig műanyaggal szerepeltek az állatok. Amellett, hogy menedékként használták a tárgyakat, a polipok műanyag dolgokat magukkal hordták álcázás céljából.

A fényképeken leggyakrabban szereplő faj az Amphioctopus marginatus volt, amelynek élőhelye az Indiai-óceán trópusi részén, valamint a Csendes-óceánon, Ausztrália, Új-Guinea és Dél-Japán közelében található. Ennek a tengeri állatnak megvan a szokása, hogy homokba temeti magát, és kagylót és kókuszdióhéjat használ a védelmére.

„A lehetséges pozitív hatások ellenére a szemét menedékként való használata negatív következményekkel járhat” – írták a tanulmány szerzői. Például a gumiabroncsok, akkumulátorok vagy műanyagok búvóhelyként való használata, vagy ezekbe való tojásrakás az állatokat nehézfémeknek vagy mérgező vegyszereknek teheti ki.

Például egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a kadmium, amelynek mennyisége az emberi tevékenység miatt megnövekedett a tengerekben, gátolja a közönséges polipok növekedését és növeli a halálozási arányt. Az, hogy a polipok ember által alkotott tárgyakat használnak emellett a környezet negatív változásait is jelezheti.

„Bár ezek a kölcsönhatások akár még pozitívnak tűnhetnek az állatok számára, mivel hiányoznak az olyan természetes búvóhelyeik, mint a kagylóhéjak, nem jó fejlemény, hogy az állatok szemetet használnak ezek hiányában” – mondta Proietti.

Általánosságban kijelenthető, hogy a műanyag fenyegetést jelent a tengeri élővilág számára: a nagyobb tárgyak összegabalyodhatnak az állatokkal, vagy elzárhatják az emésztőrendszerüket, ha élelmiszernek nézik. A tengeri műanyagszennyezés jelenleg 267 állatfajt érint negatívan.

Forrás: ecowatch.com