Written by

Mesésen zöld arcok – TOP 10

Egypercesek, Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2323

Avagy: ki lehet a leginkább környezettudatos rajzfilmfigura?

Nem kell mindig olyan komolynak lenni, sőt, időnként nagyon is jól esik vissza-visszakalandozni a gyerekkorunkba. Most egy szórakoztató időutazásra hívjuk olvasóinkat, ahol megpróbáljuk megtalálni azt a rajzfilmfigurát egykori kedvenc meséinkből, akire a legjobban ráhúzható a környezetvédő jelző.  Mi egy (nagyon is szubjektív) TOP10-es listát állítottuk össze, de nyitottak vagyunk a további ötletekre is!

 

  1. A bolygó kapitánya

A SienceFiction.com weboldal 2013-ban már összeállított egy zöld listát, csupa szuperhős-karakterrel, és talán nem túl meglepő, hogy náluk A bolygó kapitánya vitte el az aranyérmet.

Az 1990-ben indított sorozat célja épp ez volt: a gyerekek tudatos nevelése, a társadalmilag fontos üzenet célba juttatása. (Ötletgazdája az a Ted Turner amerikai médiamogul, aki a TBS és a CNN csatornák alapítója is.) Az ökosorozat főszereplője nem is annyira A bolygó kapitánya volt, hanem a Planétások névre hallgató öt gyerek – ők tudták megidézni a kapitányt, és segítségével részről részre felléptek a környezetszennyezés elleni harcban.

 

  1. Lisa Simpson

Lisa a Simpson család nagyobbik lánya, övé a „jó gyerek” karaktere. Jól tanul, ügyes, okos, kreatív – ebből egyértelműen következik, hogy nem is fogadják be maguk közé a társai. Kilencéves kora ellenére azonban épp Lisa Simpsont lehet az egyik legkörnyezettudatosabb rajzfilmfigurának mondani. Fákat ültet, az üvegházhatás miatt aggódik, sőt még a húsról is leszokik, és mindezekre megpróbálja családját is rábeszélni, elenyésző sikerrel. Emlékezetes az a rész a 12. évadból, amikor egy idős fa kivágása ellen protestál: egész egyszerűen hozzákötözi magát a törzséhet. (A történet persze nem zárul ilyen egyszerűen – érdemes megnézni!)

 

  1. Hupikék Törpikék

Talán már kezdjük elfelejteni, milyen szimpatikus közösséget alkottak a Hupikék Törpikék – sokat „segít” ebben feltehetőleg az utóbbi években készült, nem túl jól sikerült mozifilm-feldolgozás. A nyolcvanas években belga-amerikai koprodukcióban készült rajzfilmsorozat azonban több szálon kötődik a környezetvédelemhez, mint ahogy első pillantásra tűnik.

Gondoljuk csak végig: a természettel tökéletes összhangban, önfenntartó közösségként működik Aprajafalva – az őket körülvevő környezettel békében élnek, nem avatkoznak bele működésébe. Életterükkel vagy életmódjukkal sem ártanak: házuk gombából van, nem használnak autót vagy más széndioxid-kibocsátó eszközt. Mondhatni: ökológiai lábnyomuk a nulla felé közelít.

 

  1. Vuk

Dargay Attila 1981-es rajzfilmje nemzetközi ismertségre ugyan nem tarthat igényt (milyen kár!), a magyar gyerekek-felnőttek azonban egyöntetűen imádják a ravasz kis vörös rókakölyköt. A Fekete István regényén alapuló mese nemcsak az állatvilág megszerettetésében és az empátia kialakításában segít, de azonnal megérteti a nézővel azt is, milyen könnyen tönkre tudják tenni az emberek az erdőt, az állatok életterét – vagyis, hogy a Simabőrű milyen kegyetlen tud lenni.

 

  1. Pocahontas

Az 1995-ös Disney-feldolgozás fő üzenete ugyan nem a környezetvédelem, de az alaphelyzet miatt mégis helyet érdemel a listánkon. A természettel szoros összhangban felnövő, őslakos lány és a gyarmatosító, városlakó férfi szerelme az emberi civilizáció által még érintetlen, pompázó természetben játszódik. Az indián őslakosok életmódja, gondolkodása – és a rajzfilmben felhangzó gyönyörű dalok – egy fenntartható viszonyról tanúskodnak ember és környezete között.

 

  1. Wall-E

Egy sötét – bár sajnos egyre elképzelhetőbb – jövőben játszódik Wall-E története, ami igazán szerethetően mesél arról, hogy még a vesztettnek tűnő helyzetben is érdemes küzdeni bolygónk megmentéséért.

Az emberek által lakhatatlanná tett bolygón Wall-E, a lánctalpas szeméttömörítő robot az egyetlen működő szerkezet, amelynek az a feladata, hogy a felesleges kacatokat összegyűjtse. A felhalmozás, hulladékkezelési hibás döntéseink sora szüli azt az utópiát, amiben a kicsiny, de annál nagyobb szívvel megáldott robotnak végül nagy szerep jut a Föld jövőjének megteremtésében.

 

  1. Aquaman

A listánk nem lehet teljes egy igazi, hűs-vér szuperhős nélkül: a mi választásunk most Aquamanre esett. Nemcsak azért, mert feladata extrém: napi rutinja, hogy minden ártó (főként emberi) tevékenységtől megóvja a Föld mintegy 80 %-át borító óceánokat.

Ha „zöld szemmel” nézzük, akár egy környezetvédelmi propagandafilmnek is tekinthetjük. Üzenete végső soron a világok harmóniája: a történet nem más, mint egy nagyívű dráma arról, hogyan élhetnek békében egymás mellett az idegen civilizációk, vagyis a víz alatti és a szárazföldi világok lakói.

 

  1. Jon, Garfield gazdája

Na jó, ez inkább csak vicc – de ha belegondolunk, sem Jon, sem Garfield nem árt sokat a környezetnek, tekintve hogy alig teszik ki a lábukat otthonról. Tegyük hozzá, hogy Jon több alkalommal is fellázad az uniformizált közértek ellen, és megpróbálja saját maga megtermelni a napi betevőjét, aminek aztán a kövér macskája nem nagyon örül.

 

  1. Ariel, a kis hableány

Ugyancsak nem a környezetvédelem tanmeséje, aki látta azonban, biztosan mindig emlékezni fog arra az ikonikus jelenetre, amikor Ariel, a sellőlány körbevezeti barátait a „kincsei” között. A hely padlótól plafonig tele van különféle, emberek által elhagyott tárgyakkal, melyek mind az óceánba kerültek. Egy pillanatra gondoljuk el, mit ábrázolnának a filmkészítők, ha a mesét nem 1989-ben, hanem ma forgatnák! A műanyagszennyezés egyik leghatásosabb jelenetét lehetne bemutatni Ariel rejtekhelyén.

 

  1. Poison Ivy

A listánk végére felkerült azért egy gonosz karakter is. Poison Ivy a DC képregényuniverzum egyik leghíresebb női karaktere, akinek sorra sétálnak bele a gyanútlan szuperhősök a csapdájába. Az ökoterroristaként is sokszor emlegetett Ivy képes irányítani a növényeket, és különböző toxinok segítségével akár még az emberi elmét is az uralma alá tudja vonni. A botanikusból lett szupergonosz bármikor a növényeket választja az emberek ellenében: az anyatermészet jobb kezének tartja magát, aki bosszút áll az emberiségen a természet ellen elkövetett bűnökért.

 

Forrás: https://sciencefiction.com/2013/04/22/top-ten-eco-friendly-comic-book-characters/; https://www.dontwasteit.hu/2015/01/10/kornyezetvedelem-a-rajzfilmekben/; https://www.liveabout.com/best-cartoons-to-watch-earth-day-137209