Written by

Váltsuk le az autónkat!

Egypercesek, home_slider| Views: 976

Mi is részesei lehetünk a klímaváltozás elleni harcnak, ha nem ülünk minden nap autóba. A kifejezetten szennyező közlekedési módnak számos alternatívája létezik manapság, sőt pénztárcánkra is pozitív hatással lehet, ha változtatunk. Aki hajlandó letenni arról, hogy autózzon, a közösségi közlekedésben találhatja meg a megoldást. A lehetőségek tárháza ráadásul folyamatosan bővül.

Tömegközlekedés

A tömegközlekedés a közösségi közlekedés legelterjedtebb és legrégibb módja. Budapest ráadásul európai szinten kiemelkedő infrastruktúrával rendelkezik. Jól kiépített hálózat és pontosság jellemzi. Az utazási élményhez pedig hozzájárul a komfortos kialakítása is. Ezért sokan választják a mindennapokban autó helyett a buszt, trolibuszt, metrót vagy villamost a fővárosban. A járatokat évente több mint 1,5 milliárd utas használja. Naponta 2200 jármű járja Budapest utcáit, köztereit és áll meg a város 5 600 megállójának valamelyikében. A négyszer nagyobb területű és fejlettségű New Yorkban szinte ugyanannyi buszjárat közlekedik, mint fővárosunk utcáin.

A fővároson kívül más városokban, és a városok között is érdemes lehet ezt a közlekedési módot választani, hiszen számos előnye van amellett, hogy útközben nem kell intenzíven figyelnünk az utat. A járművek nem csak nappal közlekednek, az éjszakai buszok rendszeres időközönként járják a várost. Ha vendégségbe vagy szórakozóhelyre megyünk, ezt a megoldást választva nem kell senkinek kimaradnia a koccintásból. Pihenhetünk, olvashatunk, hallgathatjuk kedvenc zenéinket vagy tanulhatunk a másnapi dolgozatra.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy nemcsak olcsóbb, hanem sokkal környezetkímélőbb formája a közlekedésnek, mint egy gépjármű. Ha csupán harminc ember munkába járását tekintjük, ugyanennyi autót válthatunk ki egyetlen busszal. Ezzel sokkal kevesebb káros anyagot bocsátunk ki, és még a dugók mértéke is csökken.

Kerékpár és roller bérlése

Akik nem szeretnének idegen emberekkel egy járműben utazni vagy szívesen elintéznék utazás közben a mindennapi testmozgást, azoknak a legjobb lehetőség, ha kerékpárral vagy rollerrel, esetleg gördeszkával közlekednek. Előbbi kettő esetében a járműbérlés egyre elterjedtebb megoldás, ha valakinek nincsen sajátja.

A kerékpár az egyik legkedveltebb alternatívája a városon belüli rövidtávú közlekedésnek. Éppen ezért az első „sharing” közösségi közlekedési innováció is a biciklikre épült. Kezdetben Londonban, Berlinben, New Yorkban és más világvárosokban jelent meg a szolgáltatás, melynek elsődleges célja az utakon tapasztalt torlódás elkerülése és a közegészségügy javítása volt.

Azóta már Budapesten és magyar vidéki városokban is elterjedt a kerékpármegosztás jelensége. Applikációk segítik a kerékpáros pontok megtalálását, és ezeken keresztül intézhetjük a bérlést is.

Ugyanezt a rendszert építették ki az elektromosroller-szolgáltatók is. 2022 óta azonban figyelni kell, hogy a kijelölt mikromobilitási ponton parkoljuk le járművünket. Ellenkező esetben 5000 forintos bírságra lehet számítani.

Bérelhető elektromos robogó, autó

A kerékpár és roller mintájára valósították meg a moped-, robogó- és autóbérlést. Az elektromos járművek elterjedése 2019-ben kezdődött hazánkban, és azóta töretlen népszerűségnek örvend. Budapesten jelenleg három carsharing cég is versenyez a fogyasztók figyelméért.

A működés hasonló, mint a kerékpárok és rollerek esetén, de a regisztrációkor a jogosítványt is fel kell vinni a rendszerbe. Sokan szeretik, hiszen kényelmes és fenntartható megoldás azok számára, akiknek nincsen saját autójuk. További előnye a szolgáltatásnak, hogy egy jármű sokkal jobban ki van használva, mintha egyetlen család tulajdonában állna, hiszen olyankor az idő nagy részében a garázsban vagy parkolókban áll, a megosztással azonban egy jármű legalább három autó szerepét töltheti be más-más felhasználóknál.

Gondoljunk bele, hogy egy autó vagy roller bérlésének milyen előnyei vannak egy saját jármű megvásárlásához képest. Kiszámítható áron férhetünk hozzá, és csupán akkor kell költenünk rá, amikor ténylegesen használjuk is. Míg saját autónk esetén biztosítást kell fizetnünk, adózunk, a folytonos szervizköltségekről nem is beszélve. A szolgáltatás bárhol és bármikor elérhető, és a karbonlábnyomunkat is relevánsan csökkentheti. Mivel pénzügyi és környezetvédelmi szempontból is pozitív hatása van, ezért egyre többen használják.

Forrás: Greendex, Tapkey, BKK, new.mta.info