Written by

Környezetbarát iroda? Nem utópia, hanem a jelen – mutatjuk, hogyan!

Egypercesek, home_slider| Views: 1830

Az otthonod már környezetbarát? Szelektíven gyűjtöd a szemetet, törekedsz a zero-waste életmódra, netán már el is érted azt? Ha a válasz mindegyik kérdésre igen, jó úton haladsz! De vajon mi a helyzet a munkahelyeddel? Egy kutatásból kiderült, hogy a gazdaságban felhasznált anyag és energiafogyasztás 40%-át az irodák üzemeltetése teszi ki, tehát nem kérdés, hogy a legtöbb munkahelyen van még mit fejleszteni a fenntarthatóságon.

Egy 2019-es felmérés szerint a fiatalok 70 százalékánál fontos szempont, hogy a munkahelyük aktívan tegyen lépéseket a környezetvédelem érdekében. A megkérdezettek nem is terveznének hosszú távon az adott vállalatnál, ha ez nem valósul meg, 40 százalékuk pedig már álláskereséskor odafigyel rá, hogy lehetőleg környezetbarát munkahelyekre jelentkezzen. A környezetvédelem mellett a hosszú távú gazdasági érdekek is azt diktálják, hogy a munkahelyek minél inkább építsék be mindennapi gyakorlatukba a fenntarthatósági szempontokat. A „Te magad légy a változás, amit látni szeretnél!” – elv itt is igaz: a környezettudatos iroda elsősorban a vezetőség és az ott dolgozók hozzáállásán és mindennapi rutinján múlik. Ez mind jól hangzik, de a gyakorlatban hogyan néz ki? Mutatunk néhány tippet, amiket mindenki alkalmazhat egy zöldebb jövő érdekében!

  1. Tipp: a zöld munkahely a környezettudatos munkába járással kezdődik!

Már az is sokat segít, ha nem autóval jársz dolgozni, hanem a tömegközlekedést, vagy még jobb esetben a biciklit választod: nem csak nullára csökkented a károsanyag-kibocsátásod, de még mozogsz is. Az sem baj, ha nincs saját kerékpárod, hiszen ma már számos közösségi kerékpár-hálózat áll rendelkezésre, ahonnan bárki bármikor kölcsönözhet biciklit, de az utóbbi években robbanás-szerűen elterjedtek a szintén kölcsönözhető elektromos rollerek is. Vállalati szinten pedig a gépjárműflotta teljesen elektromosra való cseréje jelenthet komoly előrelépést.

2. Tipp: a bútoroktól a kávéscsészéig – legyen minden zöld!

Haladjunk a kis dolgoktól a nagyok felé és kezdjük helyben a zöldítést. Nyomtatópapír, post-it, poharak, tollak – a mindennapi használati tárgyaink, amelyeknek ugyan nem tulajdonítunk jelentőséget, viszont ezekből is számos újrahasznosított termék áll rendelkezésre. Lebomló kávéspohár, újrahasznosított műanyagból és anyagokból készült toll és irodabútorok: rövidtávon minimális többletköltséggel járnak, hosszú távon azonban mégis jelentős mértékben csökkenthető az iroda károsanyag-kibocsátása.

3. Tipp: Energiamegtakarítás felsőfokon

Áramot és energiát számtalan módon megtakaríthatunk. Engedjünk be az irodába minél több természetes fényt, a téli hónapokban sokat világító lámpákban használjunk LED-izzókat, a konyhai berendezéseknél válasszuk a minél jobb energiafogyasztás-besorolású darabokat. A nyári hónapok alatt az irodák többségében lényegében folyamatosan megy a légkondicionáló. Válasszunk ebből is energiatakarékosat, de ma már olyan kifinomult technológiák is rendelkezésünkre állnak, mint például az automatikus vezérléssel működő egységek, amelyek a munkaidő végeztével automatikusan leállnak. Ugyanilyen technológia a számítógépek, monitorok, nyomtatók esetében is rendelkezésre áll, használjuk bátran!

4. Tipp: A teljesen papírmentes iroda legendája igaz!

Egy tanulmány szerint, ha az Egyesült Államok csupán 10 százalékkal csökkentené az irodai papírhasználatot, annyival csökkenne a károsanyag-kibocsátása, mintha egy teljes évig 280 ezer autót vonnánk ki a forgalomból. A digitális korban, a felhőalapú technológiák fénykorában senki nem mondhatja, hogy a papírmentes iroda egy utópia. Hogyha túl nagy munka lenne az áttérés, még mindig lehet takarékoskodni a papírral – nyomtassunk mindkét oldalára, amennyiben lehetséges! Ha a kinyomtatott papírra nincs már szükségünk, még mindig felhasználhatjuk további jegyzetelésre, mielőtt a szelektív gyűjtőben végezné.

5. Tipp: Zöld keresőmotor? A legapróbb részletek is megoldhatók!

Minden egyes webes keresés plusz energiát használ fel, egy nagyobb létszámú iroda esetében pedig akár jelentős energiatöbblettel is számolhatunk. Léteznek azonban úgynevezett alternatív keresőmotorok is, mint például az Ecosia, a Gexsi, vagy a Lilo, melyeknek lényegesen kevesebb energiára van szükségük. Hogyha van rá mód, vezessük be inkább ezeket a böngészőket!

Források: TeamLab, Karrier Trend, Fast Company, Forbes