Written by

Környezetbarát húsvét – hogy a nyuszi is boldog legyen!

Egypercesek, home_slider| Views: 209

A húsvétot megelőző böjt sokak számára az év egyik legfontosabb időszaka,   de az azt követő napokban a legtöbb asztal már roskadásig tele van az ünnepi fogásokkal.  Azonban, mint a legtöbb ünnep esetén, a háztartások könnyen felesleges hulladékokat halmozhatnak fel, akár az ajándékvásárlásra, dekorálásra vagy az étkezésekre gondolunk. Cikkünkben összeszedtünk néhány tippet, amelyek segítenek az örömteli, ugyanakkor fenntartható húsvéti ünnepekhez.

  1. Nagytakarítás vegyszerek nélkül

A legtöbben tavasszal kezdünk nagytakarításba, illetve az ünnepek során is igyekszünk a vendégeket makulátlan körülmények között fogadni. Ehhez a bolti tisztítószerek tömkelegét vesszük igénybe, azonban ezek nagyobb mennyiségben sem a környezetre, sem az egészségünkre nincsenek jó hatással, hiszen takarítás közben belélegezzük a vegyszereket.

Használjunk inkább természetes tisztítószereket – az ecet fertőtlenítő hatású, remek vízkőoldó és általános takarításhoz is bevethető. A legolcsóbb, ugyanakkor hatásos alapanyagok közé sorolható a sütőpor és a szódabikarbóna is, utóbbi szagtalanításhoz is kiváló.

2. Dekoráció és ajándékcsomagolás tudatosan

A dekorálás során kerüljük a műanyag termékeket, és ha virágokkal szeretnénk otthonunkat hangulatosabbá varázsolni, válasszunk inkább cserepes növényeket a szálas virágok helyett. A tojások festését is megoldhatjuk természetesen módon: a piros szín eléréséhez felhasználhatjuk a céklát, a vöröshagyma héjával pedig sárgás árnyalatot kaphatunk. A barna tónushoz felhasználhatjuk a kávét vagy a fekete teát, a petrezselyemlevéllel a zöld, a vöröskáposztával pedig kék színre színezhetjük tojásainkat.

Karácsony alkalmával már körbejártuk, hogy hogyan csomagolhatjuk ajándékainkat fenntartható módon, ezek a praktikák ilyenkor is bevethetőek.

3. Húsmentes húsvét

Hajlamosak vagyunk követni a népmese elhíresült „Terülj, terülj asztalkám!” jelmondatát, és elárasztani az asztalt különböző fogások sokaságával. Nem kell túlzásokba esni, igyekezzünk kevesebb alapanyagból dolgozni és akkora mennyiségben főzni, amekkorát biztosan el is fogyasztunk.

Érdemes akár vega vagy vegán menüsort összeállítani, hiszen a növényalapú étrenddel is hozzájárulhatunk a bolygónk védelméhez. Fontos, hogy ebben az esetben ne az egzotikus alapanyagok közül válasszunk, hanem a hazai termelőktől vásároljunk.

4. Locsolkodás? Csak visszafogottan!

Sajnos a húsvéti locsolás nem túl környezetbarát hagyomány, ha egy-egy nagyobb társaság körbejárja a teljes ismeretségi körét, annak komoly vízpazarlás lehet a vége. Természetesen nem kell teljes mértékben lemondani erről a népszokásról sem, de igyekezzünk minél kevesebb vízzel a hölgyeket a nyakukban meglepni, ha a locsolkodás ezen formáját választanánk., illetve ennél is jobb megoldás, ha maradunk a kölninél, esetleg beérjük egy kedves vers elszavalásával.

5. Felelős nyúltartás

Ne felejtsük el, hogy a nyuszi nem csak egy aranyos húsvéti ajándék, hanem egy élőlény, amelynek ellátása komoly felelősséggel jár. Mielőtt beszereznénk, alaposan gondoljuk végig, hogy hosszú távon is vállalni tudjuk az állattartással járó teendőket és kellő odafigyelést tudunk nyújtani az új kedvencünknek a jövőben is. Sokan csak „kölcsönbe” vásárolnak nyulat, majd az ünnepek után visszaviszik eredeti gazdájuknak, azonban ez sem tesz jót a kisállatnak, ugyanis megszenvedi a szállítást és környezetváltozást.

Ha úgy látjuk, hogy alkalmasak vagyunk a kisállat lelkiismeretes gondozására és végül a vásárlás mellett tesszük le a voksunkat, fontos, hogy megbízható, engedéllyel rendelkező tenyésztőkhöz forduljunk.

6. Természethez közel

Ne csak védjük, de élvezzük is ki a természet nyújtotta kincseket! Az ünnepi ebéd után érdemes beiktatni egy közös sétát a közeli parkban vagy akár egy nagyobb családi túrát az erdőben, és feltöltődni, kicsit kiszakadni a rohanó hétköznapok nyomásából.