Written by

Filmajánló: Mérgezett Föld

Egypercesek, home_slider| Views: 1831

1950-re a világ termőföld készletének a fele alkalmatlanná vált a növénytermesztésre az egyre intenzívebb kihasználáson alapuló mezőgazdasági technológiák miatt. A Mérgezett Föld központi témája a talajpusztulás és annak megoldási lehetőségei. A tudományos-ismeretterjesztő filmet mindenkinek érdemes megnézni, akit érdekel a fenntartható mezőgazdaság és a bolygónk jövője.

Az emberiség 11 ezer éve foglalkozik földműveléssel. A talaj egy véges erőforrásunk, 1950-re a világ termőföld készletének a fele alkalmatlanná vált a növénytermesztésre az egyre intenzívebb kihasználáson alapuló mezőgazdasági technológiák miatt. 2010-ig további 30 százalékot tettünk tönkre. A probléma súlyossága várhatóan nőni fog, ahogy egyre több embert kell ellátni élelmiszerrel. Az intenzív mezőgazdasági termelés nélkül nehézkes lesz az emberiség élelemmel való ellátása, de a talajforgatás, a műtrágyák és vegyszerek egyre nagyobb mértékű használata miatt ez az intenzív művelés fenntarthatatlan.

A film olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy mennyi élelmiszert lehet még termelni a rendelkezésre álló területen? Milyen összefüggések vannak a giliszták száma és a megtermelhető élelmiszermennyiség között? Létezik egyáltalán bármilyen alternatíva az intenzív mezőgazdasági technológiák kiváltására? A Mérgezett Föld elementáris erővel, de mindvégig rendkívül tény- és tárgyszerűen mutatja be a termőterület csökkenésének okait. Ettől olyan drámai, ahogyan a film választ keres az emberiség egyik legégetőbb kérdésére, hogy meddig képes még eltartani bennünket a Föld?

A filmet írta, fényképezte és rendezte: Kővári Gábor Mihály

Forrás: fna.hu