Written by

Fenntartható életmód otthon

Egypercesek, home_slider| Views: 1578

Ha fenntarthatóságról és természetvédelemről van szó, bármikor segítségül hívhatjuk őseink tudását, hiszen felmenőink természetközeli életmódja olyan praktikákat rejteget, amelyekből egyszerű ihletet meríteni. Rengeteg általunk is elsajátítható otthoni trükk létezik, de ha kicsit szabadjára engedjük fantáziánkat, mi magunk is kitalálhatunk olyan gyakorlatokat, amelyek a bolygónk védelmét szolgálják.

  1. Törekedjünk az üveg és fém anyagú tárolók alkalmazására

Akár rendszerezési célból is vásárolhatunk üvegből és fémből készült tárolókat, amelyekbe tisztítószereket, szépségápolási cikkeket vagy ételt teszünk, de a boltban is megvásárolhatjuk ezeket, hiszen a fém és üveg tartó alternatíva újratölthető változatban a polcokon is megtalálható. Csomagolásmentes boltban pedig saját tartónkat felhasználva vásárolhatunk bármit, így nem gyarapítjuk a műanyag tárolók nagy számát.

Az üveg előnye, hogy bármennyiszer újrahasznosítható, ha a szelektív gyűjtőbe helyezzük. Ezzel szemben a papír újrahasznosítása korlátozott, míg a műanyagé fokozottan korlátozott, hiszen pár újrahasznosítás után egyenesen visszakerül a földbe és nem bomlik le.

2. Tisztítószer előállítás házilag

Az említett üveg vagy fém tárolókban különböző, a háztartási munkálatok során felhasználható tisztítószereket is elhelyezhetünk. Például amennyiben ecetet használunk tisztításra, azt egy üvegbe öntve és mellé citromot vagy narancsot téve egyrészt tompíthatjuk az ecet szagát, másrészt pedig felhasználhatjuk otthoni súroláshoz, takarításhoz.

A szódabikarbóna és citromsav összegyúrásával tisztítótabletta készíthető. Fújjuk le vízzel a masszát, és még kissé nedves állapotában nyomkodjuk egy sütőformába: kész is a házi oldószer, amely alkalmas súroláshoz vagy akár olyan edény esetén is hatásos, amelybe odaégett az étel.

3. Elő a tűvel és cérnával, varrjunk!

Szinte minden háztartásban szükséges kellékek a rongyok, apró törölközők, konyharuhák, kéztörlők. Ezeket nem csak törölgetésre használhatjuk, de takarításra és további, egyénileg eltérő módokon is. Amennyiben ténylegesen háztartásunk részei ezek a kiegészítők, úgy régi ágyneműhuzatokat vagy anyagokat felhasználva varrjunk erre a célra saját darabokat a bolti helyett. Főként arra összpontosítsunk, hogy az egyszer használatos, papíralapú termékeket – mint a papírzsebkendő vagy papír kéztörlő – váltsuk le, így jóval kevesebb felesleges hulladékot termelünk, mivel csak újra kell mosni ezeket. Az energiahatékonysághoz könnyen hozzájárulhatunk azzal is, ha az apróbb méretű törlőket és főleg azokat, amelyeken nem esett nagy folt, kézzel öblítjük és mossuk.

A szintetikus vattát, vattakorongot és arctisztító kendőket szintén mellőzhetjük ilyen megoldásokkal. Ha saját arctörölközőt varrunk, kevesebb szemetet termelünk a szépítkezési cikkekkel.  

Amennyiben a felmosást ronggyal végezzük, régi elnyűtt pólókat és ruhadarabokat használjunk, akár varrjuk egybe őket. Hatékonyságukat tekintve ugyanolyanok, mint a párszor használatos és utána kidobásra kerülő, főként műszálakból álló társaik, ugyanakkor ezek pamutból készülnek, ezért sokáig újramoshatóak.

4. Textilpelenka a babáknak

A kismamáknak sem kell aggódniuk, ugyanis a gyereknevelés során felmerülő hulladékok is csökkenthetőek némi tudatossággal. Az egyszer használatos pelenkákat is érdemes kiváltani mosható darabokkal, ugyanis az eldobható változatok anyaga nagyrészt szintetikus és nem bőrbarát, valamint nagyban hozzájárulnak a hulladéktermeléshez, és ezáltal a környezetszennyezéshez is. A legideálisabb anyag pelenka készítéséhez a pamut és a frottír, a nedvszívó képesség érdekében belsejükbe pelenkabetét is helyezhető.

5. Szappankészítés otthon

Mint köztudott, a szappanok és a tusfürdők többsége vegyszereket, irritációt okozó anyagokat és összetevőket tartalmaznak, de a bőrt is egészen könnyen kiszárítják. Ha bőrünk érzékeny és szeretnénk egy alternatív, környezetkímélő megoldást alkalmazni, készítsünk szappant házilag, amelye ajándéknak is kiválóak. Ha illatos verziót szeretnénk, elkészíthetjük gyógynövények és illóolajok hozzáadásával, de fokozhatjuk rusztikus jellegüket, ha különböző virágokat szórunk rájuk, mint a rózsa, jázmin levendula vagy szárított gyümölcsöt, például epret. Természetesen illatmentes változat is készíthető, amelynek pozitívuma, hogy a boltokban kapható szappanokkal ellentétben, – amelyeknek parfümtartalma általában egészségtelen – nem okoz bőrirritációt és bőrproblémákat.

Forrás: hellovidek.hu