Written by

Borfesztiválok a fenntarthatóság jegyében

Egypercesek, home_slider| Views: 1103

Az ősz beköszöntével a hűsülést nyújtó tavak helyett a borfesztiválok kapnak nagyobb szerepet. Az emberek izgatottan várják, hogy a fesztiválok különböző helyeken megnyissák kapuikat, és zamatos borral kezükben végig sétálhassanak az ínycsiklandó ételeket kínáló bódék között. A szervezők közben minden erejüket abba fektetik, hogy a látogatók igényeit kielégítse a helyszín és a program egyaránt – a szervezés során azonban érdemes a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni.

  1. Hulladékra tekintsünk nyersanyagként!

A környezettudatos borfesztivál szervezését az érintettek bevonásával történő gondolkodással kezdjük, amely során egy-egy, a fenntarthatóság szemszögéből meghatározó területre (pl.: hús vagy műanyag kiiktatása) történő összpontosítás helyett inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a fesztivál egyes elemeihez (szívószál, tányérok, poharak stb.) milyen erőforrásokra van szükségünk, és azokat hogyan tudjuk a rendezvény után újrahasznosítani. Más szóval a borfesztivál során termelt hulladékra tekintsünk nyersanyagként és törekedjünk arra, hogy egyszeri használat helyett a legnagyobb részük átalakítható vagy továbbadható legyen.

2. Tudatosan válasszuk és tervezzük meg a helyszínt!

  • Lokáció

Tömegközlekedéssel vagy kerékpárral egyszerűen megközelíthető helyszín mellett döntsünk, viszont ha ez nem megoldható, akkor próbáljunk meg a résztvevőknek a legkevesebb szén-dioxidot kibocsátó utazási lehetőséget (pl.: közös busz) biztosítani.

  • Szelektív hulladékgyűjtők

A hatékony hulladékgazdálkodáshoz nélkülözhetetlen, hogy a vendégtérben és a kiszolgáló helységekben is rendelkezésre álljanak szelektív hulladékgyűjtők. Fontos azt is eldöntenünk, hogy hányféle gyűjtőedényt helyezünk ki, mivel bizonyos hulladékok veszélyesnek minősülnek. Jól láthatóan és közérthetően jelezzük, melyik gyűjtőbe milyen szemét kerülhet, illetve a külföldi résztvevők tájékoztatására használjunk piktogramokat vagy többnyelvű feliratokat.

  • Dekoráció

A dekoráció kapcsán is nagyon sok múlik a helyszínválasztáson: ha olyan környezetben szervezzük meg a borfesztivált, ami önmagában is szép és impozáns látványt nyújt, akkor a díszítőelemekre kevesebb hangsúlyt fektethetünk. Tartsuk szem előtt azt is, hogy melyik dekoráció komposztálható –  a vágott virágokat a fesztivál befejeztével külön gyűjtsük össze, és juttassuk el egy zöld hulladékkal foglalkozó üzembe. Az újonnan vásárolt dekorációkkal szemben a bérelt darabok élvezzenek előnyt, valamint a felhasznált cserepes növényeket a borfesztivált követően ajándékként szétoszthatjuk a látogatók között.

3. Húsmentes fogásokat is kínáljunk a résztvevőknek!

A kutatások alapján egy vacsora ökológiai lábnyomának a 70%-át az adja, hogy kerül-e hús a menübe, és ha igen, akkor milyen fajta. Ennek ismeretében a cateringből származó környezetterhelés középpontjában a csemegepult áll. A húsmentes ételek kínálásával a környezetvédelem mellett ösztönözhetjük a borfesztiválon résztvevőket arra, hogy minél kevesebb hús eredetű terméket fogyasszanak.

A fenntartható borfesztivál szervezésének érdekében a fentiek mellett még számos lépést megtehetünk, legyen az a műanyagok kerülése, környezettudatos beszállítók választása vagy nyomtatás helyett a digitális felületek használata. A borfesztivál tervezése során bármely hasznos tevékenység alkalmazásával hozzájárulhatunk a szén-dioxid kibocsátás és műanyagszennyezés csökkentéséhez, illetve egy fenntarthatóbb, a jövő generáció által is élvezhető bolygó kiépítéséhez.

Források:  HighVibes 1, High Vibes 2