Written by

5+1 tipp a fenntartható utazáshoz

Egypercesek, home_slider| Views: 210

Közeleg a nyár, és sokan már másra sem tudnak gondolni, csak a jól megérdemelt szabadságra, egy nyaralásra, ahol ismeretlen tájakkal és kultúrával ismerkedhetnek meg. Cikkünkben most összeszedtünk néhány tippet, amelyekkel fenntarthatóbb módon szervezhetjük meg következő nyaralásunkat.

Ahogyan életünk többi területén is, utazáskor is fontos, hogy ügyeljünk környezetünkre. Ma már egyre többen választanak környezetbarát nyaralásokat, amely során az előítéletekkel ellentétben nem kell lemondanunk szinte semmiről, elég, ha néhány kérdésben tudatosan döntünk.

1. Keress fenntartható úti célt!

     Az utazás szervezésének legelső állomása a cél kitűzése. Szerte a világon számos különleges helyszín van, ahol rengeteg felfedeznivaló található, és a helyi vezetés tiszteletben tartja és védelmezi a természetet. Lehetőség szerint válasszunk olyan helyszínt, ahol a turizmus nem környezetromboló, hanem pozitív hatással van a helyi közösségekre és az ökoszisztémákra. Ezen felül vegyük számításba döntésünk során azt is, hogy az adott országba milyen módon tudunk eljutni.  Amennyiben a repülőutat kiválthatjuk vonattal, tegyük meg, a bolygónk meg fogja köszönni.

     2. Közlekedj tudatosan!

     A közlekedés problémája nem szűnik meg a célországba való érkezést követően sem. Keressünk olyan szállást, amely a főbb látnivalók közelében, akár sétatávon belül található. Amennyiben gyalogosan fedezünk fel egy új helyet, úgy sokkal több benyomást szerezhetünk, és ennél kevesebb kibocsátással járó módot keresve sem találhatunk. Amennyiben messzebbre kellene eljutnunk, használjuk a helyi tömegközlekedést, vagy béreljünk biciklit.

     3. Környezetbarát szálláson szállj meg!

     Egy jó szállást nemcsak elhelyezkedése emel ki, hanem a tulajdonos hozzáállása is. Akár szállodáról, apartmanról beszélünk, járjunk utána, hogy lehetőség van-e szelektív hulladékgyűjtésre, a szálláson energiahatékony berendezések találhatók-e, illetve mennyire zöld energiaforrásokkal látják el az ingatlan szükségletét. Ott tartózkodásunk alatt mi is odafigyelhetünk arra, hogy ne maradjon égve a lámpa, és mindig zárjuk el a vízcsapokat, attól még, hogy szigorúan véve nem a saját erőforrásainkkal spórolunk, a bolygónkért érdemes odafigyelnünk ezekre.

     4. Csökkentsd a hulladékot!

     Vigyél magaddal flakont, amelyet mindig újratölthetsz, szendvicstartókat és vászontáskát, hogy ne kelljen műanyag hulladékot használni az utazás során. Az egyszerhasználatos műanyagtermékek kerülésében segít, ha a helyi piacokon vásárolunk, hiszen így csomagolásmentes termékeket vehetünk, ráadásul közelebbről is megismerkedhetünk a helyi élelmiszerekkel és szezonális terményekkel, miközben autentikusabb élményben lesz részünk, mintha besétálnánk egy nagy élelmiszerláncba.

     5. Támogasd a helyi gazdaságot!

     A fenti érvek itt is megállják a helyüket. Amennyiben helyi termékeket és szolgáltatásokat választunk, egyúttal támogatjuk a helyi gazdaságot és őshonos kultúrát, jobban megismerkedhetünk a helyiek mindennapi életvitelével, ráadásul szinte garantáltan kisebb környezetterheléssel jár döntésünk, mint import termékek és szolgáltatások igénybevétele esetén.

     5+1. Légy tiszteletteljes a helyi környezettel és kultúrával!

     A fenti szempontok betartásán túl az egyik legfontosabb mégis az, hogy tiszteletben tartsuk a helyi kultúrát és természetet, óvjuk és védjük környezetünket, míg vendégül látnak egy idegen helyen. Fontos, hogy tevékenységeink során mindig tudatosan viselkedjünk, ne tegyünk kárt a helyi növényvilágban és semmilyen módon ne zavarjuk meg az állatvilágot.

     A fenntartható utazás nemcsak életminőségünkre, hanem a helyi környezetre és közösségekre is jó hatással lehet. Ügyeljünk arra, hogy betartsuk a fenti tanácsokat, hiszen mindannyian egyformán felelősséggel tartozunk bolygónkért, bárhol is legyünk aktuálisan.