Written by

Újévi fogadalmak 2021-re a fenntarthatóság jegyében

Egyéb, home_slider| Views: 599

Az új év kezdetével szokássá vált fogadalmakat tenni arra vonatkozóan, amit az év során el akarunk érni, meg akarunk változtatni az életünkben. De még ha nem is teszel fogadalmat, megérheti átgondolni, hogy mi az, amit másként szeretnél csinálni az év során. Ha érdekel a környezetvédelem, és 2021-ben zöldebbé szeretnéd tenni az életmódodat, a következő néhány javaslattal közelebb kerülhetsz az újévi fogadalmad megvalósításához.

Menj gyakrabban a szabadba

Sokan fogadják meg, hogy az új évben egészségesebben élnek és többet fognak sportolni. Ha fontos számodra az egészség és a testi-lelki harmónia, jó megoldás, ha gyakrabban mész a szabadba. Számtalan tanulmány igazolta a természetben tartózkodás fizikális és mentális előnyeit. A koronavírus járvány miatt sokan tapasztalják meg a bezártságot. Most különösen fontos, hogy kihasználjuk a napos órákat és kimozduljunk a természetbe.

Abban az esetben, ha a környezetedért még többet szeretnél tenni, a természetjárást összekötheted például szemétszedéssel is.

Csökkentsd az élelmiszerhulladékot

Az év során fontos fenntarthatósági lépés lehet az élelmiszerhulladékod minimalizálása. Néhány egyszerű megoldással csökkentheted a szemétbe kerülő élelmiszer mennyiségét. Szánj időt arra, hogy megtervezd, mit szeretnél a következő napokban vagy akár hetekben készíteni, csak ezután menj el az megfelelő alapanyagokat megvásárolni. Így pontosan azt veszed meg, amire szükséged lesz ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét.

Ha végül mégis rajtad marad olyan élelmiszer, amit már nem fogsz elfogyasztani, fontold meg a komposztálás lehetőségét. Számos komposztálási módszer áll rendelkezésre, akár otthoni körülmények között, lakásban is, de egyre több helyen vannak közösségi komposztálók, ahol leadhatod a megmaradt hulladékot. Abban az esetben, ha előre látod, hogy nem tudod felhasználni a megvásárolt élelmiszert, próbáld meg tartósítani például befőzéssel vagy fagyasztással.

Add a 3 R-t a rutinodhoz

A 3 R, a reduce, reuse és recycle, azaz csökkentsd, használd fel újra és hasznosítsd újra gondolatkörét építsd be az életmódodba 2021-ben. Ezzel nemcsak a keletkező hulladék mennyiségét csökkentheted, hanem spórolhatsz is. Ennek egyszerű módja van:

  • Mielőtt megveszel valamit, gondold át, valóban szükséged van-e rá, nem helyettesíthető-e egy már meglévő holmiddal.
  • Mielőtt kidobsz valamit, szánj egy percet arra, hogy átgondold, az adott dolog felhasználható-e másra. Ha nem, nézd meg, hogy újrahasznosítható anyagból van-e.
  • Tanulj többet arról, hogy milyen anyagok gyűjthetők szelektíven, és beszélj erről a családoddal is. Majd ennek megfelelően gyűjtsétek szelektíven a szemetet.

Tűzd ki célul az energia- és víztakarékosságot

Egy másik egyszerű módja annak, hogy az új évet zöldebbé tedd, ha energia- és víztakarékossági célokat tűzöl ki magadnak. Ezzel nemcsak a pénztárcádat kíméled, hanem a bolygónak is jót teszel.

Az energiatakarékosság egyik kulcsa, hogy a természetes forrásokat használd, amikor csak lehet. Lámpagyújtás helyett, ha teheted, használd ki a természetes fényt. A lakás hűtését-fűtését is szabályozhatod a természet adta lehetőségekkel: meleg időben egy alapos szellőztetés segítheti lehűteni a lakást, hidegben a napsütés melegét is hasznosíthatod. Emellett lehetőséged szerint otthonod hőmérsékletét is igazítsd ahhoz, hogy otthon vagy épp házon kívül tartózkodsz. Ha például a nap nagy részét nem otthonodban töltöd, akkor energiát spórolsz meg azzal, ha alacsonyabbra állítod a fűtést, vagy nem kapcsolod be a légkondicionálót.

Sokat spórolhatsz meg azzal, ha odafigyelsz a víz és hőszivárgásra. Egy csöpögő csapból adódó vízpazarlás nem tűnik soknak, de hosszú távon összeadódik. A rossz nyílászárók miatt pedig többet kell fűteni vagy hűteni a lakást, így a rések megszüntetése vagy javítása fontos lépés az energiatakarékosság szempontjából. A vízpazarlást csökkentheted azzal is, hogy ha csak akkor folyatod a vizet, amikor szükséges. Ha elzárod a csapot fogmosáskor, azzal egy-egy alkalommal akár 3 liter vizet is megtakaríthatsz.

Növelheti az energia- és víztakarékosságot a háztartási gépek megfelelő kihasználása is. A mosógépet vagy mosogatógépet lehetőleg akkor indítsd be, amikor tele tudod rakni. Egyes szolgáltatók éjszakai áramot biztosítanak a fogyasztóknak, amit kihasználva pénzt spórolhatsz meg. Az éjszakai vagy vezérelt áram azt jelenti, hogy meghatározott feltételek mellett a szolgáltató szinte féláron biztosítja az áramot. Ennek bekötését kizárólag regisztrált villanyszerelő közreműködésével intézheted.

Cseréld le az egyszerhasználatos műanyagokat

Habár az egyszerhasználatos műanyagok sok esetben kényelmesek lehetnek, a környezetnek semmiképpen sem tesznek jót. Fogadd meg, hogy az 2021-ben többször felhasználható, biológiailag lebomló vagy komposztálható tárgyakat vásárolsz. Használd a meglévő tárgyaid, ameddig betöltik funkciójukat, de utána válassz zöldebb megoldásokat: műanyag fogkefe helyett biológiailag lebomlót, műanyag kulacs helyett fémet vagy üveget. Vásárláshoz használj textil zsákokat és szatyrokat, ezzel rengeteg műanyagszeméttől kímélheted meg a környezetet.

Az egyszerhasználatos műanyagok koránnak talán egyébként is leáldozott. Magyarországon 2020 júliusában döntött úgy a Parlament, hogy 2021 július elsejétől betiltja többek között az olyan egyszerhasználatos műanyag tárgyak forgalmazását, mint evőeszközök, tányérok, fültisztító pálcikák vagy a szívószálak.

Rengeteg hulladékkal jár az eldobható maszkok használata is. Ha teheted, az egyszerhasználatos szájmaszk helyett válasz textilből készült, mosható maszkot.

Forrás: biofriendlyplanet.com