Written by

Ruházatból ruházattá

Egyéb, home_slider| Views: 550

A Garment-to-Garment újrahasznosító rendszer felújítja és megjavítja használt ruhadarabjainkat, amivel egy olcsóbb és fenntarthatóbb fejlődés felé tereli a divatipart.

Az Ellen MacArthur Alapítvány szerint a ruházati textileknek csupán 12 százalékát hasznosítjuk újra. A használt ruhák nagy része valójában „alul hasznosított”, vagyis a termékek értéke újrahasznosítás után jóval alacsonyabb, mint előtte. Az újrahasznosított anyagokat általában hőszigetelésre, matractömítésre vagy törlőrongyokként használjuk.

A Garment-to-Garment (G2G) rendszer épp ennek ellenkezőjén dolgozik. A hongkongi Textil- és Ruházati Kutatóintézet, valamint a H&M Alapítvány és a Novetex Textiles által közösen fejlesztett G2G lehetővé teszi új ruhadarabok gyártását régi anyagok felhasználásával. A technológia nem használ vizet, illetve vegyi anyagokat, csupán szétválasztja, majd összeállítja a textilek részecskéit, mellyel egy körkörös életciklust biztosít ruháinknak.

Az innovatív folyamat lépései

A régi ruhadarabokat először ózonnal fertőtlenítik, apró textilszálakra aprítják, majd a szálas anyag megerősítése érdekében gyári anyaggal egészítik ki. Az esetek többségében pamutot használnak, azonban a hozzáadott anyag aránya az eredeti ruha minőségétől is függ. Ezt a műveletet követi a kártolás és a fonás, hogy olyan fonalat kapjanak, melyből új termék hozható létre.  

A Garment-to-Garment 2018 szeptemberében nyílt egy hongkongi bevásárlóközpontban, mely fonómalomként üzemelt a régmúlt textilipar aranykorában. Az újrahasznosító folyamat egy 12 méteres konténerben megy végbe, melynek üvegfalán keresztül az arra járók is megnézhetik a textilek átalakulását. Az ügyfeleknek érkezés előtt időpontot kell egyeztetni, és egyszerre csak egy használt ruhadarabot hozhatnak magukkal átdolgozásra.

Ruhafeldolgozó gépezet Svédországban

2020 októberében a H&M egy hongkongihoz hasonló szerkezetet telepített egyik stockholmi üzletébe. A Looop-ba a vásárlók 10-15 euró ellenében bedobhatják használt ruhadarabjaikat, melyek feldolgozását végig figyelemmel kísérhetik. A bevétel egészét anyagkutatási projektekre fordítják. Hasonló, az üzlethelyiségbe kihelyezett rendszerre korábban még nem volt példa, a gyártó bízik abban, hogy ezzel cselekvésre ösztönzi a nagyipari forgalmazókat a textil újrahasznosítás érdekében.

Az innovatív kezdeményezés ellenére nem feledkezhetünk meg arról, hogy a divatipar fenntarthatósága érdekében muszáj változtatni ruhagyártási és vásárlási szokásainkon és csökkentenünk kell a fast-fashion által hajtott fogyasztási módot.

Forrás: livingcircular.veolia.com