Written by

Ökoháztartás egyszerűen – fenntartható praktikák a mindennapokban

Egyéb, home_slider| Views: 171

A környezetvédelem és a fenntarthatóság a 21. század egyik legmeghatározóbb globális problémája. Szerencsére egyre többeket foglalkoztat ez a kérdéskör, így nő azoknak a száma, akik hajlandóak időt, pénzt, illetve energiát szánni környezetbarát termékek beszerzésére. Ma már számtalan olyan megoldás, házi praktika létezik mind vásárlás, mind szépségápolás, vagy akár a takarítás terén, melyek amellett, hogy nem szennyezik bolygónkat és egészségesebbek is.

Vásárolj okosan!

Egyre elterjedtebb a műanyagmentes vásárlás, a nagyobb üzletláncok szinte mindegyikében kérhetünk papírzacskót termékeink szállításához. Létezik azonban egy ennél is egyszerűbb, olcsóbb és környezettudatosabb technika, mellyel elkerülhetjük a műanyag csomagolást. Elkopott, kinőtt, lyukas textiljeinket egyszerűen és gyorsan alakíthatjuk át bevásárláshoz használható zsákká, táskává. A vászontáskák előnye, hogy a könnyű, kicsire összehajtható anyagot bármikor magunkkal vihetjük, hosszú éveken át használhatjuk, így vásárláskor papírzacskóra sem kell költenünk. Saját mintákkal, hímzéssel, kitűzőkkel és matricákkal teljesen egyedivé varázsolhatjuk az egyszerű anyagot, melynek segítségével hatalmas mennyiségű hulladéktól óvjuk meg a bolygót. A vászontáskák mellé készíthetünk kisebb hálókat, táskákat, melyeket a pékáru, a gyümölcs, vagy zöldség bevásárlásához használunk, így emiatt sem kell sok kisméretű, egyszer használható műanyag zacskót letépnünk az üzletben.

A csomagolásmentes vásárlás népszerűsítése érdekében az utóbbi időben több bolt nyílt a nagyvárosokban, ahol csomagolás nélkül, kimérős formában árulnak terméket. A vásárlók a helyszínen vehetek környezetbarát ételtárolókat, azonban ösztönzik a fogyasztókat, hogy saját edényekkel, dobozokkal, vászonzsákokkal érkezzenek a boltba, amikben hazavihetik a megvásárolt árucikkeket.

 

Környezettudatosság a konyhában

A műanyagnak 1000 évre van szüksége, míg teljesen lebomlik, ez idő alatt pedig káros anyagokat, illetve a műanyaghulladékok aprózódásából keletkező mikroműanyagot juttat a vizekbe és a talajba. 2019-ben az Európai Unió elfogadta azt a jogszabályt, miszerint 2021-től a tagállamokban betiltják az egyszer használatos evőeszközöket, a szívószálat, a léggömb pálcikákat, fülpiszkálókat. A műanyag szívószálak helyettesítése már néhány éve megkezdődött, papírból, bambuszból, vagy fémből készült szívószálak már évek óta kaphatók a boltokban. Ezek drágábbak, mint a hagyományos, műanyag elődjeik, azonban a fém szívószál esetében azt több éven át problémamentesen használhatjuk a korábbi, egyszer használatossal ellentétben. A fém szívószálakhoz szinte mindig kapunk erre kialakított kefét, mellyel könnyedén kitisztíthatjuk őket használat után. Italaink tárolásához, szállításához mellőzzük a műanyag flakonok használatát, helyette fém-, vagy üvegkulacsot használjunk. Amellett, hogy akár egy életen át alkalmazhatjuk ugyanazt a kulacsot, egyedi mintája, színe miatt biztosan nem fogjuk összekeverni más italával!

 

Gyermekeink uzsonnájának becsomagolása is nagymértékű hulladékot termel, ha a szendvicset alufóliába, vagy folpackba csomagoljuk nap mint nap. Ezen anyagok helyett varrhatunk egyedi mintás textil ételcsomagolót, melyet akárhányszor kimoshatunk. Anyagát tekintve ez utóbbi sokkal strapabíróbb és hosszabb távon alkalmazható az egyszer használatos csomagolásokhoz képest.

Amennyiben van rá lehetőségünk, komposztáljuk a konyhai hulladékot, és kerüljük az ételpazarlást. Alakítsunk ki egy olyan tárolót a kert egyik sarkában, melybe a főzés után megmaradt zöldségek, növényi hulladék és tojáshéj kerülhet. Emellett komposztba tehetjük a kávé-, és teazaccot, a szobanövények elszáradt részeit és a virágföldet is. Ezek a természetes anyagok az esőzések során bekerülnek a talajba, melyet így termékennyé és egészségessé tesznek. A komposztálás szerencsére nemcsak a kertes házakban élők számára elérhető, egyre több megoldás létezik a konyhai komposztálásra, illetve a közösségi komposztálók száma is évről évre nő, ahova bárki elviheti az otthonában keletkezett, komposztálásra alkalmas hulladékot.

 

Szépülés a természettel

A fürdőszobákban szintén számos fenntartható és pénztárcabarát praktika segítségével óvhatjuk bolygónkat a felesleges hulladéktól. Ma már több olyan környezettudatos tisztálkodószer kapható a boltokban, melyeket nem teszteltek állatokon, természetes anyagokból készültek és gyakran még a csomagolásukat is újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagból gyártották. Természetes összetevőiknek köszönhetően általában semmilyen irritációt nem váltanak ki a bőrből, és segítik megtartani annak egészségét.

Arcbőrünk ápolásakor, vagy éppen a smink lemosásakor, naponta dobunk a szemetesbe vattakorongokat, melyeket textilanyaggal egyszerűen helyettesíteni tudunk. Az általunk készített korongok többféle anyagból készülhetnek, így akár olyan darabokat varrhatunk maguknak, melyek egyik oldala a bőrápoláshoz szükséges durvább anyagból készül, míg a másik oldala a szemfesték eltávolításához egy finomabb, puhább textil. Mivel a korongok moshatóak, így hosszú időn keresztül használhatjuk őket.

Sajnos nem minden esetben van lehetőségünk átállni „zero waste”, azaz nulla hulladék életmódra, hiszen vannak olyan fogyóeszközök, melyeket sajnos muszáj lecserélnünk bizonyos időközönként. Egy ember átlagosan 300 fogkefét használ el élete során. Ma a legtöbb fogkefe műanyagból készül és sajnos csak elenyésző részük kerül a szelektív hulladékgyűjtőkbe. Ha valóban érdekünkben áll, hogy a bolygót a lehető legtöbb káros anyagtól megóvjuk, érdemes átállni a bambuszból, fából, illetve állati sörtéből készült fogkefére, ugyanis ezek a természetes anyagokból készült fogkefék komposztálhatók.

 

Tisztítószerek házilag

A boltokban kapható mosószerek többsége sajnos rendkívül környezetszennyező. Otthon könnyedén és olcsón állíthatunk elő ugyanolyan hatékonyságú szereket, mellyel pénzt is spórolunk. Az interneten számtalan leírást olvashatunk a környezetbarát tisztítószerek elkészítéséről, melyekhez általában olyan könnyen beszerezhető, természetes hozzávalókra van szükség, mint a só, ecet, citromsav, vagy szódabikarbóna. A házilag elkészített szerek nagy mennyiségben előállíthatók, kíméletesek a bőrrel, illetve olcsóbbak a bolti tisztítószereknél.