Written by

Kávézaccot a hűtőbe, kertbe, szappanba!

Egyéb| Views: 1947

Nincs is frissítőbb egy finom csésze kávénál, de a megmaradó zaccért már kevesen rajonganak. A kávézaccot a legtöbben egyszerűen kidobják, pedig rengeteg módon hasznosítható, mutatjuk is, hogyan.

Nem kell monumentális dolgokban gondolkodni, ha a körkörös gazdaságról van szó, elég a reggeli kávéig eljutni! Sokan nem is tudják, hogy a főzés után visszamaradó zacc még hasznosítható, így kidobják a hulladékgyűjtőbe. Éppen ezért mi összeszedtük, hogy miért érdemes inkább megtartani a kávézaccot a háztartásban. Legyen szó akár a kert gondozásáról, akár szépségápolásról a kávézacc nagy segítségünkre lehet.

Szépségápolás

A kávézacc a hajat csillogóvá, a bőrt selymessé teszi és még a narancsbőr ellen is hatékony. A kévázaccot elég a hajba dörzsölni, majd alaposan kiöblíteni, az eredmény pedig egy csillogó és élettel teli hajkorona lesz. Glicerin hozzáadásával pedig szappan készíthető a zaccból, amely kiválóan, de gyengéden tisztít és bőrradírnak sem utolsó egy durvább arányú keverék. A koffein hatásosan veszi fel a harcot – a fáradtság mellett – a narancsbőrrel is, elég  mikrohullámú sütőben felmelegíteni a zaccot, majd fóliával negyed óráig a bőrre helyezni, a szépülés garantált. Az interneten rengeteg szépségápolási recept található kávézaccal, kísérletezzünk bátran!

Kertjeink barátja

A növényápolásban is segít nekünk a kávézacc. A szoba- és kerti növények hálásak lesznek, hiszen nemcsak a kártevőktől véd, hanem ásványi anyagokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal is ellátja a földet. A hangyák, csigák és egyéb kártevők nem kedvelik a kávézaccot, így a kerti növényeket körülbástyázva könnyen elzavarhatjuk azokat. Az ágyások között szétterítve, a kávézacc szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy a felesleges víz el tudjon távozni a kertben. Ha viszont túl sok a zacc, a kertbe már nincs hova tenni, a komposztba még mindig kidobhatjuk a maradékot!

Kávézacc a háztartásban

A kávé után maradó zacc kitűnő tisztító- és szagsemlegesítő szer, így a lakásban is sokféleképpen hasznosítható. A hűtőszekrény szagát semlegesíti a kávépor, ha tálkában az egyik polcra tesszük. A lefolyót is illatosítja, illetve segít megelőzni a dugulást, hiszen szemcsék nem akadnak fenn, és magukkal viszik azt is, ami viszont már fennakadt. Emellett súrolószerként is alkalmazható a zacc a tűzhely makacs foltjai ellen, itt viszont lényeges, hogy a megtisztítani kívánt felületet ne nedvesítsük be!

Mi csak néhány ötletet írtunk le, de ennél még több módon hasznosítható a kávézacc, neked van valami saját tipped, praktikád?

Tudtad?

Kávézacc mint megújuló energiaforrás

Ipari méretekben is hasznosítható a kávézacc: Hollandiában az egyik legnagyobb kávéforgalmazó cég kialakított egy biomassza alapú hőerőművet, amely kávézaccal üzemel. Ezzel a megoldással a szén-dioxid kibocsátás 70 százalékkal kevesebb, mint egy széntüzelésű erőmű esetén.

 

Képek: Shutterstock