Written by

Filmajánló: Cowspiracy, Seaspiracy

Egyéb, home_slider| Views: 1098

A Cowspiracy és Seaspiracy dokumentumfilmek súlyos környezeti problémákra hívják fel a figyelmet. A Cowspiracy az állattenyésztést negatív környezeti hatásaira világít rá, a Seaspiracy pedig a halászat és a természetes vizek ökoszisztémájának pusztulásának összefüggését mutatja be. A filmekben többször illetik kritikával a környezetvédelmi szervezeteket, melyek az alkotók szerint nem tesznek eleget a természeti károk csökkentéséért.

Cowspiracy – A fenntarthatóság titka

A Cowspiracy – A fenntarthatóság titka egy 2014-ben megjelent dokumentumfilm, mely az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja. A film egyik alkotóját, Kip Andersent követheti a néző, ahogy megvizsgálja a húsipar körülményeit, illetve olyan átfogó problémákat tanulmányoz, mint a globális felmelegedés, az üvegházhatású gázok kibocsátása, a vízhasználat, az erdőirtás, vagy az óceánok szennyezettsége. A film több környezetvédelmi szervezet munkáját tanulmányozza; szó esik a Greenpeace-ről, a Sierra Clubról, a Rainforest Action Networkről, illetve az Oceanaról is.

A dokumentumfilm közösségi finanszírozásból valósulhatott meg, közel 1500 ember 117 ezer dollárt adott össze az IndieGoGo oldalon. A közösségnek köszönhetően az alkotók, Kip Andersen és Keegan Khun a filmre szánt összeg 217 százalékát gyűjtötték össze, melyből így finanszírozni tudták a spanyol és német hangalámondást, illetve 10 további nyelven feliratozást.

A film máig sokakra hat inspirálóan, habár néhány állítását egyes szakértő túlzónak tartják. Szerintük az üvegházhatású gázok fő okozója a fosszilis üzemanyagok kibocsátása, illetve a növényi alapú étrend „csupán” 28 százalékkal csökkentené a károsanyag-kibocsátást, míg a film 51 százalékot említ.

2015-ben a Cowspiracy nyerte el a Közönség-díjat a Dél-afrikai Eco Filmfesztiválon, valamint a Legjobb Külföldi Film díját a portneufi fesztiválon. Többen vitatják a filmben elhangzott számadatok valósságát, azonban az biztos, hogy a népességnövekedéssel párhuzamosan a globális húsfogyasztás is nőni fog, mely mindenképp káros hatással van a Földre.  

Seaspiracy – A fenntartható halászat valódi arc

Ali Tabrizi Seaspiracy – A fenntartható halászat valódi arca című filmét sokan a Cowspiracy folytatásának tekintik, mely a halászat környezetre gyakorolt hatását vizsgálja. A 2021 márciusában megjelent dokumentumfilm producere a Cowspiracy egyik alkotója, Kip Andersen.

A film bemutatja az emberi tevékenységek óceánokra gyakorolt káros hatásait Tabrizi nyomozásán keresztül. A narratíva része a vízszennyezést, a szellemhálók és a túlhalászás problémája. Fő üzenete, hogy a tengeri élővilág és ökoszisztémák pusztulásának legfőbb okozója a halászati ipar és tagadja a fenntartható halászat létezését. A Seaspirary, a Cowspiracyhoz hasonlóan kritizálja a környezetvédelmi szervezetek munkáját. A film kitér a taiji delfinhajtásra, a feröeri bálnavadászatra, illetve a modern rabszolgaságra a thaiföldi halászati iparban. Az alkotók szerint óránként 30 ezer cápa halálát, illetve évente 300 ezer delfin és bálna pusztulását okozza a halászat.

A dokumentumfilm megjelenésének hetében számos országban a Netflix top10-es listáján szerepelt. Egyszerre kapott pozitív visszajelzést, amiért egy súlyos problémára hívta fel a figyelmet és kritikus visszhangot az esetleges túlzó állításai miatt.

Forrás: en.wikipedia.org, seaspiracy.org