Written by

Zöld hősök 8. rész

Arcok, home_slider| Views: 1710

Tóth Andi, a hulladékmentes mozgalom hazai úttörője

 

Magyarországon is egyre ismertebb a zero waste, azaz hulladékmentes életmód. Ennek egyik hazai úttörője Tóth Andi, aki emberek sokaságának mutatta meg, hogy a hulladékmentesség nem lehetetlen kihívás.

Tóth Andi saját bevallása szerint egy hétköznapi anyuka, aki Gödöllőn él családjával. Habár már több mint 10 éve foglalkoztatja a környezetvédelem, 2016-ban Bea Johnson hatására ismerkedett meg a nulla hulladék mozgalommal, amelynek célja, hogy a hulladéktermelés helyett mindent használjunk újra – szemben az egyszerhasználatos megközelítéssel. Ez a felfogás Tóth Andit is azonnali változtatásra ösztönözte. Andi úgy döntött, hogy útját megosztja másokkal is, ezért elindította a blogját Háztartásom hulladék nélkül címmel, és párhuzamosan az azonos nevű Facebook csoportot is. Az alig 6 éve létező csoportnak mára közel 30 ezer tagja van. A blogon praktikus ötleteket és tapasztalatokat oszt meg, amelyek alapján az olvasók is környezettudatosabb és csak minimális hulladékot termelő háztartást tudnak vezeti.

Forrás: Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül | Facebook

A zero waste életmódra való átállás egy olyan folyamat, amibe Andreának nem volt nehéz belevágni. Lelkesedése hajtotta az akadályok és kihívások leküzdésében, abban, hogy ne nehézségként tekintsen rá. Szerinte számára ez tudatosság és elhatározás kérdése volt. És úgy tűnik az életmódváltás mellett, Tóth Andi rátapintott arra is, mi érdekli az embereket, mi az az üzenet, ami rezonál velük. A gyorsan növekvő közösség egy egész lavinát indított el, és mára a környezettudatos életmód egyik sarokkövévé vált a hulladékcsökkentés Magyarországon is.

Az érdeklődést jól mutatja, hogy Tóth Andi 2018–as, Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyve egy év után bővített kiadást is kapott. A könyv, ahogy címe is mutatja, lépésről lépésre vezeti be az olvasót a zero waste életmódba. Újdonsága abban rejlik, hogy a magyarországi helyzetről szól, kimondottan az itthon megvalósítható lehetőségeket mutatja be. Mindig hangsúlyozza, hogy minden háztartás és ember esete egyedi, nem működhet minden megoldás mindenki számára, így a saját útját kell megtalálnia annak, aki belevág az életmódváltásba.

Az okok különbözőek lehetnek, hiszen mi is különbözőek vagyunk: van, aki a környezetet védi, van, aki az egészségét, van, aki a családjára és gyerekeire gondol, és olyan is van, aki spórolni szeretne. Az okok nem számítanak. Az egyetlen, ami számít, hogy már a legapróbb lépéssel is komoly, kézzelfogható eredményeket érhettek el.”

– írja Tóth Andi könyvében.

 

Forrás:  hulladeknelkul.hu, jonalapitvany.hu