Written by

Zöld hősök 7. rész

Arcok, home_slider| Views: 682

Rachel Carson, a környezetvédelmi mozgalmak anyja

 

Rachel Carson neve, habár keveseknek lehet ismerős, munkássága rendkívül fontos a környezetvédelmi mozgalmak szempontjából. Az 1960-as években megrendíthetetlenül és támadások közepette küzdött, hogy bebizonyítsa a szintetikus növényvédő szerek kártékonyságát. Kitartó munkáját siker koronázta, és máig inspirálja a környezetvédelem iránt érdeklődőket.

Rachel Carson 1907-ben született a Pennsylvania állambeli Springdale-ben. 1929-ben diplomázott a Pennsylvania College for Women intézményben, majd a Woods Hole Tengeri Biológiai Laboratóriumban tanult, és 1932-ben a Johns Hopkins Egyetemen szerzett zoológiai diplomát.

A pályafutását az Egyesült Államok Halászati Hivatalában kezdte meg, mellette a Baltimore Sun című lapnak ír természettudományi cikkeket. A Hivatalban töltött 15 év alatt tudósként és szerkesztőként dolgozott, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat kiadványait szerkesztette. Első könyve 1941-ben jelent meg Under the Sea Wind címmel. Az 1950-es évektől már egyre inkább az írás érdekelte, 1952-től pedig már teljes állásban ezzel foglalkozott. A tengerekről szóló két könyve, a Sea Around Us (1952) és a The Edge of the Sea (1955) írói elismerést és anyagi biztonságot hoztak számára.

Forrás: nokert.hu

Az 1950-es évek végére érdeklődése a természetvédelem felé fordult, kifejezetten foglalkoztatták azok a problémák, amelyeket szerinte a szintetikus növényvédő szerek okoztak. Az 1962-ben megjelent Silent Spring (magyarul is megjelent Néma tavasz címmel) című könyve óriási hatást gyakorolt a közvéleményre, máig tartó világhírt hozott számára.

A Néma tavasz a növényvédő szerek, mint például a DDT (diklór-difenil-triklóretán), káros és mérgező hatásaira hívja fel a figyelmet. Carson számos más tudóssal együtt éveken keresztül gyűjtötte a bizonyítékokat és kutatta a DDT élettani és környezeti hatásait. Kihasználva a személyes kormányzati kapcsolatait, bizalmas információkhoz is hozzáfért. Az 1960-as évekre széleskörű kutatásának köszönhetően Carson több mint elegendő anyaggal rendelkezett a könyv megírásához. Azonban közben mellrákot diagnosztizáltak nála, ami megnehezítette munkáját.

Rachel Carson egyik utolsó nyilvános megjelenése John F. Kennedy elnök tudományos tanácsadó bizottsága előtt volt 1963-ban. A bizottság 1963. május jelentése nagyrészt Carson tudományos állításait támasztotta alá. Az ekkorra már nagy elismerésre szert tett kutató 1964-ben halt meg hosszas mellrák elleni küzdelem után. A DDT nevű növényvédő szert végül 1972-ben tiltották be Amerikában, majd később a világ más részéin, köztük Magyarországon is.

Munkássága, és főleg a Néma tavasz, nagy hatást gyakorolt a környezetvédelmi mozgalmakra. H. Patricia Hynes környezetmérnök és Carson-kutató szerint

„a Néma tavasz megváltoztatta a világ erőviszonyait. Azóta senki sem tudná a környezetszennyezést könnyen vagy kritikátlanul úgy eladni, mintha az fejlődéssel járó szükséges rossz lenne”.

Carson munkája és az általa inspirált aktivizmus legalább részben kirobbantója az ún. mélyökológia mozgalomnak, és az 1960-as óta hozzájárult az alulról szerveződő környezetvédelmi mozgalmak megerősödéséhez. Emellett hatással volt az ökofeminizmus térnyerésére, és sok feminista tudóst inspirál azóta is.

 

Forrás: wikipedia.orgrachelcarson.org