Written by

Önerőből és önkéntesekkel tisztította meg a szennyezett folyót a szikh szerzetes

Arcok, home_slider| Views: 1621

Mint egy népmesei hős, úgy indult útjára a pándzsábi Dzsálándhár városából Balbir Singh Seechewal, aki „Eco-Baba” néven vált közismertté Indiában a környezet megóvása érdekében tett erőfeszítései által.

A környezetszennyezés az indiai Kali Bein-folyót sem kímélte: az elmúlt évtizedben fertőzött csatornává vált.  A folyóba hat város és több mint 40 falu vezette a szennyvizet, és dobálta rendszeresen a hulladékot, ami miatt az részben kiszáradt, így a szomszédos mezőgazdasági területek is hasonló sorsra jutottak. A szennyezett víz elszivárgott a föld alatt, megfertőzte a felszín alatti vizeket, és betegségeket okozott a régió lakosainak körében.

Mikor 2000-ben egy szikh szerzetes, Balbir Singh Seechewal úgy döntött, hogy önerőből megtisztítja a folyót a hulladéktól és az egész medret befedő, burjánzó vízi jácinttól, nem is sejtette, mennyien fogják támogatni nemes küldetésében. A szorgalmas csapat időt és energiát nem kímélve tisztította meg a folyómedret és -medencét, amelynek köszönhetően lehetővé vált, hogy a szennyezett folyó ismét tiszta legyen. Az önkéntesek emellett virágokat és gyümölcsfákat ültettek a folyópartra, valamint szabadstrandokat hoztak létre.

A megtisztított folyó pozitív hatással volt a régió gazdaságára és a termelők életére, korábban ugyanis számos gazda követett el öngyilkosságot a vízhiány által bekövetkezett terméshiba miatt. Látván a Seechewal által tett minőségi, biztonságos, és fenntartható erőfeszítéseket és profi kivitelezést, India kormánya később felvette vele a kapcsolatot a Ganga-folyó megtisztítását célzó projekt kapcsán is.

A pandzsábi kormány támogatásával Seechewal kidolgozott egy földalatti szennyvízcsatorna-rendszert, ami segíti a szennyvíz természetes módon történő tárolását és felhasználását a mezőgazdaságban. (A szennyvízzel való öntözés előnyeiről ebben a bejegyzésben olvashattok.)

Kitartó, alázatos munkájának köszönhetően Balbir Singh Seechewal nemzetközi ismeretségre tett szert, hazájában pedig igazi legendaként tekintenek rá és csak „Eco-Baba” néven emlegetik. A környezetvédelem és fenntarthatóság mellett pándzsábi hősünk számos társadalmi kérdésben is felszólalt, többek között a szegénység és a nőkkel szembeni atrocitások felszámolása ügyében, de számos oktatási intézmény megalapítása is köthető a nevéhez, mivel az elme pallérozását is kiemelten fontosnak véli.

Forrás: brightvibes.com