Written by

Körkörösségnek dedikált művészet

Arcok, home_slider| Views: 581

Egykor reklámcég-igazgató, ma pedig már művészeti tevékenységével igyekszik felhívni a figyelmet az ökológia és a körkörös gazdaság fontosságára.

Martine Camillieri életútja nem mindennapi. Húsz éve jött el az a pillanat, amikor a reklámok világából a művészetben keresett kiutat, ekkor döntött úgy, hogy életét az ökológiának, az újrahasznosításnak és a hulladék elleni küzdelemnek fogja szentelni. A következő sorok egy igazán elkötelezett művész mindent átfogó megközelítéséről szólnak.

Felhasználás révén újrahasznosítás

Aktivistaként Martine minden olyan kísérletre vevő, amivel új életet lehelhet a kiselejtezett dolgokba, így megváltoztatva eddigi felhasználási módjukat és másik célt adva nekik. Alkotásai közt olyan ötletek sorakoznak, mint például régi égőkből és gyerekjátékok kombinálásából született étkezőcsillárok, vagy luxusmárkák régi táskáiból készített spirálfüzetek.

Grand Paris Express: ne legyen több élelmiszer-hulladék!

Martine lelkesen dolgozik az élelmiszer-hulladék csökkentésén is. 2007-ben például lakóhelyén, Malakoff-ban a Maison des Arts tíz éves jubileumára 100%-ban biológiailag lebomló büfévacsorát rendezett, ahol a tányért káposztalevél helyettesítette, a szívószálat búzaszár, a vendégek pedig csinos papírzacskót kaptak a hulladékok elhelyezésére, amit aztán komposztáltak.

2016-ban a Grand Paris Express projekt megnyitásakor Martine-t zero waste vacsora megszervezésére kérték fel, aki így még magasabb dimenziókban mutathatta meg kreativitását. A fogadáson minden ehető volt, még az étkészlet is, a bútorokat pedig később egy malakoffi-i városi farm csirkeóljává alakították át.

Gondolatot ébresztő művészet

Martine saját maga egy olyan kilincsként tekint művészetére, ami az emberek gondolatainak az ajtaját nyitja. „Orange alert” elnevezésű projektjével például a műanyagszennyezés bolygónkra jelentett fenyegetését kívánja szemléltetni. Normandiai telkén ezért 2011-ben narancssárga műanyag tárgyakból mini-szentélyt rendezett be, mellyel a célja a konstelláció a következő 400 éven át történő fotózásának a biztosítása – ennyi időre van szüksége a plasztiknak a természetben való lebomláshoz.

 

Forrás: livingcircular.veolia.com