Platio térkő

Written by

Energiatermelés térkövekkel

Arcok| Views: 4149

Térkövekkel termelnének energiát a csavaros eszű magyarok

Egy fiatal magyar startup páratlan innovációval állt elő, olyan térkövekkel, melyek beépített napelemek segítségével termelnek energiát, ráadásul a burkolat újrahasznosított műanyagból készül. Már Budapest egyik terén is találkozhatunk az okostérkövekkel, és ez még csak a kezdet. A Platio csapat egyik tagjával, Ilyés Miklóssal beszélgettünk  a fejlesztésekről, jövőbeni tervekről.

Ilyés Miklós Platio

Hogyan született meg az alapötlet? Miért pont térkőbe tettetek napelemet?

Az alapötlet tulajdonképpen egy újrahasznosított műanyagból készülő térburkolat volt, ez egészült ki az energiatermelő funkcióval, mert azt láttuk, hogy a városi villamosenergia-fogyasztók (például automaták, lámpák, kijelzők) ellátása komoly előkészítést, sok időt és nagy anyagi ráfordítást igényel. Ezzel szemben a mi ötletünk az volt, hogy azonnal, elektromos hálózatról való lekötés nélkül tudjuk táplálni ezeket az eszközöket a helyben, a talaj szintjén – megújuló forrásból – megtermelt árammal.

 Mennyire volt nehéz az ötlet megvalósítása? Milyen nehézségeket kellett leküzdenetek az Induláshoz?

Szerencsére már az ötlet fejlesztésének korai szakaszában sikerült bekerülni a Design Terminal Smart City Lab programjába, ahol anyagi segítség mellett mentorálással is támogattak minket. Így, ha nem is minden akadály nélkül, de könnyebben tudtunk előre haladni. Talán banálisan hangzik, de az egyik legnagyobb nehézség az anyagi források előteremtése volt, a prototípus-fejlesztés egy nagyon költséges folyamat. Technológiailag a megfelelően strapabíró, ugyanakkor csúszásmentes fedlap kikísérletezése, és az elemekben elvezetett (tehát speciális alapozást nem igénylő) kábelrendszer megtervezése volt a legnagyobb kihívás.

Mennyire strapabíró az újrahasznosított műanyag járólap? Miért előnyös, hogy ebből készült a burkolat?

Az újrahasznosított műanyag kompozit, ami a Platio alapját adja, egy igen jó szilárdsági tényezőkkel rendelkező anyag, ami minden tekintetben jobb minőségű, mint a térburkolatokhoz használt betonok. Alapanyagként olyan kevert, de egyébként magas minőségű műanyaghulladékot használunk, ami más módszerekkel nagyon nehezen újrahasznosítható. Az eljárás nagy előnye a betonnal szemben, hogy a gyártáshoz nincs szükség cementre, ami nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátásért felelős. Ugyanakkor a műanyag jól formálható, könnyen színezhető, így esztétikailag is megállja a helyét.

Eddig mit tapasztaltok a nagyközönség részéről? Hogyan fogadják külföldön az innovációt, és hogy a magyarok?

Azt tapasztaltuk, hogy mind itthon, mind külföldön pozitívan fogadták a Platiót. Jó érzés olvasni a világ nagyon távoli pontjairól is érkező e-maileket, amikben a termékünk felől érdeklődnek. Emellett a szakmai közönség is mindig pozitívan fogadja a Platiót az expókon és kiállításokon.

Mire vagytok eddig a legbüszkébbek?

Nagyon örültünk, hogy idén a több száz jelentkező közül sikerült bekerülnünk az astanai világkiállítás központi kiállító épületébe, az Energy Best Practices Area-ba, ahol az energetikai innovációkat mutatták be.

Vannak kilátásban újabb hazai projektek, a Deák térin kívül? Hogy érzitek, hazánkban is lesz kereslet az okostérkövek iránt?

Több projekt megvalósítását is tervezzük a jövőben, de ezekről még nem tudok többet mesélni. Azt viszont érezzük, hogy itthon is lesz kereslet a Platióra. Sokszor keresnek meg minket azzal, hogy szeretnének otthonra a termékünkből, erre viszont sajnos még azt kell válaszolnunk, hogy egyelőre nem tudjuk kiszolgálni az egyedi megrendelőket. De folyamatosan dolgozunk azon, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a termékünket.

Kik lehetnek a vevőitek?

A közeljövőben elsősorban a kültéri áramfogyasztók (kijelzők, hirdetések, automaták) ellátásához szeretnénk a termékünket értékesíteni. Ezeknek az eszközöknek igen költséges a villamos hálózattal való összekötése, a Platio ára viszont gyakorlatilag azonnal megtérül, az áram pedig onnantól gyakorlatilag „ingyen van”. A közeljövőben, a gyártástechnológia folyamatos fejlesztésével, a termék árát olyan szintre szeretnénk csökkenteni, hogy az építőipari és otthoni alkalmazása is gyorsan megtérülővé váljon, ne jelentsen hatalmas beruházási költségeket.

A jövőben számíthatunk arra, hogy annyira elterjednek majd a térköveitek, hogy akár családi házak kocsibejáróit is ezzel burkolják?

Mindenképpen az a hosszútávú célunk, hogy a Platio otthoni használatra is  elérhető árú megújuló energiaforrás legyen, akár kocsibejáróként, akár a kert burkolataként. Szeretnénk, ha a Platio kiskereskedelmi forgalomban megvásárolható és otthon saját kezűleg, esetleg mesterember segítségével beszerelhető lenne.

Mik a jövőbeni célkitűzéseitek? Mi a legnagyobb álmotok a Platióval kapcsolatban?

Amellett, hogy jelenleg a napelemes energiatermelő termékünk sorozatgyártásának fejlesztésére fókuszálunk, rengeteg ötletünk van a jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatban is. A Platiót úgy terveztük meg, hogy folyamatosan kiegészíthető legyen a technikai újításokkal. Jelenleg a burkolat automatikus jégmentesítésével, érzékeléssel és beépített világítással kísérletezünk. A rajzasztalon pedig olyan megoldásokon gondolkodunk, mint a háztartások közötti közösségi energiamegosztás a burkolat segítségével, és különböző okos városi rendszerek megvalósításán is ötletelünk.

Csapat Platio

Mesélj kicsit a csapatról! Nálatok hogy néz ki egy átlagos munkanap?

Jelenleg heten dolgozunk a Platio fejlesztésén és másfél hónapja költöztünk be az új irodánkba. Folyamatosan dolgozunk egy cégstruktúra és folyamatirányítás kidolgozásán, de szerencsére a cég hangulata leginkább egy baráti társaságéra emlékeztet. Nem tudnék meghatározni egy átlagos munkanapot, minden nap más és más fejlesztési feladat adódik, minden nap más körben kell együttműködnünk. Szerintem nem vagyok egyedül, mikor azt mondom, hogy az itt töltött időre nem is igazán csak munkaként gondolok, hanem inkább valami hobbiként, amit nem csak jó érzés csinálni, de talán kicsit a fenntarthatóbb jövőhöz is hozzájárul.