Written by

Teknősök az egészséges óceánokért

home_slider, Tudtad-e?| Views: 2141

Nem is gondolnánk, hogy a tengeri teknősök milyen mértékben járulnak hozzá az óceánok és tengerek ökoszisztémájának fenntartásához, azonban az elmúlt évtizedekben zajló káros és pazarló emberi tevékenység a populáció drasztikus csökkenéséhez vezetett. A kihalás szélére taszított fajok további csökkenése beláthatatlan következményekkel lehet az óceáni élővilágra.

A tengeri teknősök évmilliók óta népesítik be a Föld óceánjait és tengereit. Ökoszisztémában betöltött szerepük vitathatatlan, hiszen mind a hét faj különböző módon járul hozzá a stabilitás fenntartásához, az egyedszámuk csökkenése komoly veszélyekkel fenyegeti az óceánok jelenlegi élővilágát.

Kezdjük azzal, hogy mit is tesznek a teknősök a tengereinkért:

  • A zöld tengeri teknős fő táplálékforrása, a tengeri fűágyak fontos szerepet töltenek be a part menti élővilágban: búvóhelyként, ívási helyként és táplálékforrásként is szolgál. Számunkra is jelentősek, hiszen magas a széndioxid-megkötő képességük, azonban a túlzott elszaporodásuk kiszorítja a többi élőlényt a területről. A teknős a táplálkozás során segíti a fűágyak egészséges növekedését és megakadályozzák a túlzott elburjánzását.
  • A Hawkbill teknősök különlegessége, hogy szivacsokkal táplálkoznak, amely nem jellemző a tengeri állatokra. A korallzátonyokon megtelepedő szivacsok elfogyasztásával lehetőséget biztosítanak más fajok és a korallok növekedésének, enélkül a szivacsok kiszorítanák a többi fajt, így sérülne a biodiverzitás a zátonyokon.
  • A medúza populáció kordában tartásában a kérgesteknősök hatalmas szerepet játszanak, ugyanis naponta akár 180 kilogramm medúzát fogyasztanak el. A medúzák elszaporodása jelentős veszéllyel fenyeget a tengerek élővilágára, a ragadozó fajok fiatal és kisebb halakkal, valamint ikráikkal is táplálkoznak, amelynek következtében egész fajok kihalását tudják okozni.
  • Az álcserepes teknősök erős álkapcsuk segítségével kemény héjú állatokkal táplálkoznak. Az ásványi anyagokban gazdag héjak szétszórásával a tengerfenék tápanyagokban gazdag marad, ezzel teret adva a tengeri növényeknek és egyéb élőlényeknek a növekedéshez.
  • A tengeri teknősök lágy héjú tojásaikat a part menti homokba ásott üregekbe rakják. A kikelt állatok tojáshéjaikat hátrahagyva térnek vissza a tengerbe. A hátrahagyott héjak a tengerparti területeket évről évre ásványianyagokkal frissítik, amelynek köszönhetően az ott található növényzet megerősödik, valamint a dűnéket megkötik, amivel megakadályozzák azok erózióját.

A teknős populáció csökkenésének fő okai

A tengeri teknősökre természetes ragadozók leselkednek, mint például cápák és orkák, azonban a legnagyobb populáció csökkenést az emberi tevékenység okozza.

Páncéljuk keresett ékszer alapanyag, valamint bőrükből divatcikkeket készítenek. Vadászatuk ugyan tiltott, azonban orvvadászok évente mintegy kétmillió példányt fognak el.

Az ipari halászat is jelentős egyed pusztulást okoz, mivel járulékos fogásként teknősök kerülnek a hálókban, amit a legtöbb példány nem él túl. Emellett a tengerbe kerülő szakadt hálódarabok rácsavarodnak az állatokra és megakadályozza őket, hogy feljussanak a felszínre levegőért.

A globális felmelegedés is hatással van a tengeri teknősök életére – a hőmérsékletváltozás befolyásolja a tojásokban fejlődő állatok nemét. 27°C körüli a hőmérséklet esetében nagy valószínűséggel hím teknős kel ki, 31°C felett pedig nőstény. A felmelegedés következtében a hím populáció csökkenése, valamint a genetikai sokféleség hiánya hosszú távon kihalással fenyegeti a teknősöket.

Az óceán stabilitásának fenntartása a teljes élővilág érdeke, ezért kell egyre nagyobb figyelmet fordítani a tengeri teknősök megmentésére.

Forrás: Oceana.org, Portfolio, Origo