Written by

Sós vízből édesvíz: a tengervíz sótalanítása lehet a megoldása a globális vízellátási problémára?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 3931

Napjainkban fokozódó kihívást jelent a vízellátás biztosítása. A szűkös édesvízkészletekhez egyre több ember nem vagy nem jó minőségben jut csak hozzá. E tendencia mentén már 2040-re jelentős nehézségekbe ütközhet a teljes Föld lakosságának ivóvízellátása. Erre a problémára jelenthet megoldást a tengervíz sótalanítása, amely technológiával ma is több millió embert látnak el édesvízzel nap mint nap.

Vízellátás globális problémája

Közismert tény, hogy a bolygónk felszínének 70%-át víz borítja, azonban ennek 97%-a sós víz. Ezen felül a 3 százaléknyi édesvízkészletnek jelentős része a sarkvidéki jégben található. A maradék édesvizet tudjuk mindennapos fogyasztásra és az életvitelünkhöz felhasználni. Azonban ez a vízmennyiség nem egyenletesen oszlik el a Földön, míg Európában egyelőre nem érezzük jelentősen a vízhiány hatásait, addig Afrikában és a Közel-Keleten már napjainkban is komoly nehézséget okoz a népesség ellátása. A víz mennyiségén kívül, annak elégtelen minősége és tisztasága is gyakori jelenség ezekben az országokban, ami súlyos egészségügyi kockázatot hordoz magában. Egyes előrejelzések szerint ez a kettős probléma már 2040-re kardinális veszélyt jelenthet az emberiség jelentős részére nézve.

Sótalanítási eljárások és víztisztító telepek

Kézenfekvő ötlet, hogy az amúgy is nagy mennyiségben rendelkezésre álló sós vízből kivonva a sót és egyéb ásványi anyagokat, ivóvizet állítsunk elő. Ennek technikáját már az ókori görögok és egyiptomiak is ismerték. A legegyszerűbb módszer a desztillációs eljárás, mely során a tengervíz elpárologtatásával és a páralecsapódás összegyűjtésével ivóvizet lehet előállítani. Ez a technika nagyon hatásos, ugyanakkor sok energiát igényel. Ennél korszerűbb és jóval energiahatékonyabb módszer a fordított ozmózis eljárás, amely segítségével a tengervízre nyomást helyezve, egy membránon átszűrve kapjuk meg az ivóvizet. Ennél az eljárásnál a kellő nyomás megteremtése a kritikus és energiaigényes tényező. Ennek ellenére mégis, egyelőre ez a leghatékonyabb ismert technológia.

Ilyen és hasonló módszerekkel a világon mintegy 15 000 sótalanító üzem működik. Ezek közül a legnagyobb a Szaud-Arábiában található Shoaiba komplexum, amely naponta 880 millió liter édesvizet állít elő. Egy ilyen üzem létesítése hatalmas beruházások árán valósul meg. A ras al-khairi sótalanító – amely naponta 728 millió liter vizet állít elő, 3,5 millió ember részére – kialakítása például 7,2 milliárd dollárba került. A költségeken túlmenően a víz szállítása is nagy kihívást jelent. Lakott területek nem csak a tengerparton találhatók, hanem mélyen, akár több száz kilométerre a szárazföld belsejében is, ahova el kell juttatni a többnyire a part közelében megtermelt ivóvizet.

A problémák súlyossága miatt nem csoda, hogy számos kutatócsoport foglalkozik ezekkel a kérdésekkel annak érdekében, hogy újabb és újabb technikákat fejlesszenek ki a hatékonyság növelése érdekében.

Mit lehet tenni a vízhiány mérsékléséért?

Egyénileg is tehetünk kis odafigyeléssel a vízfogyasztásunk csökkentése érdekében. A csöpögő csap megszerelésével vagy elzárásával is nagy mennyiségű vizet spórolhatunk meg, mivel a cseppekből összeadódva egy nap, több mint 2 liter víz fölöslegesen tűnhet el a lefolyóban, ami éves szinten akár 1 000 liter vizet is jelenthet. A tisztálkodás során is érdemes figyelni a vízfogyasztásunkra, egy gyorsabb zuhannyal a kádfürdő helyett ugyancsak sok vizet takaríthatunk meg. Az esővíz összegyűjtése és ivóvíz helyetti öntözéses hasznosítása hatékony módszer lehet a pazarlás ellen.

Fontos megjegyezni, hogy a háztartási vízfogyasztás optimalizálása mellet szükséges az ipari és agráriumi vízfogyasztást is kordában tartani. Európában ugyanis a teljes vízfogyasztásból a lakossági 15%-ot, az ipari 53%-ot és az agrárium 32%-ot tesz ki.

Még ezen arányok ismeretében is fontos szem előtt tartani az egyéni vízfogyasztásunkat és tudatosan törekedni az optimális, víztakarékos szint elérésére!

Forrás: Globalprojekt, Xforest, Greendex