Written by

Környezettudatos iskolakezdés

home_slider, Tudtad-e?| Views: 607

Az iskolakezdés egyszerre izgalmas és stresszes időszak a gyerekek és a szülők számára is. Szerető szülőként a legmenőbb, legszebb és sokszor a legdrágább holmikat szeretnénk a gyerekünknek, míg tudatos szülőként törekszünk a fenntartható darabok beszerzésére. Amellett, hogy gyakran kisebb anyagi terheléssel járnak ezek a tárgyak, gyermekünket már kiskorban környezettudatosságra nevelhetjük. Szeptember kezdetével összeszedtünk néhány olyan tippet és tanácsot, amelyek segítenek a környezettudatos évkezdéshez.

1. Használt tankönyvek és felszerelések

Az iskolásoknak minden évben több tucat új tankönyvre és munkafüzetre van szükségük, melyek közül akadnak olyanok, amelyekbe a tanév végéig egy betű sem kerül. Annak ellenére, hogy a gyereknek mindig a legjobb állapotban lévő, legszebb tankönyveket szeretnénk megszerezni, érdemes fontolóra venni a használt könyvek és más felszerelések (pl. tolltartó, iskolatáska, vonalzó, dobókocka, technika doboz stb.) használatát.

Többgyerekes családokban érdemes az első gyerek újonnan megvásárolt felszerelésére ügyelni, hogy azok jó állapotban újrahasznosíthatók legyenek a többi gyermeknél is. Ma már számos közösségi média csoport létezik, ahol a nem használt tankönyvek és egyéb iskolai felszerelések olcsón megvásárolhatók. Vásárlások előtt nézzük meg, milyen eszközöket találunk otthon és csak olyan dolgokat vegyünk, melyekre valóban szükségünk van. Vezessünk leltárat, hogy elkerüljük a felesleges holmik megvásárlását.

2. Fenntartható füzetek, csomagolások és egyéb eszközök

A füzet vagy ceruza fogyóeszköz, hiszen azokat a gyerekek nap mint nap használják. A füzet betelik, gyűrődik és szakad, a ceruza törik és elfogy, így ezek nem továbbadhatók. A fenntarthatóságot szem előtt tartóknak azonban érdemes a boltokban az újrahasznosított műanyagból vagy papírból készült eszközöket, illetve a különböző öko-jelöléssel ellátott termékeket megvásárolni. Például az FSC tanúsítvány azoknak a fatermékeknek a jelölésére szolgál, amelyek esetén a fákat kifejezetten erre a célra telepítették és nem a meglévő erdőket vágtak ki hozzá. Az FSC által definiált normák a fenntartható erdőgazdálkodást támogatják.

Az iskolapadban és a táskában a tankönyvek és füzetek akarva akaratlan gyűrődnek, sérülnek. A sérülések elkerülése végett hasznos becsomagolni őket, azonban váltsuk le a műanyagot régi újságpapírra vagy a boltokban kapható újrahasznosított csomagolópapírra!

3. Műanyagmentes iskolás évek

Próbáljuk kerülni a műanyag termékek használatát, hiszen ma már szinte mindennek létezik fenntartható változata, alternatívája. Vegyünk kartonból készült mappát vagy fából készült vonalzót a műanyag helyett. Egy 2019-es WWF kutatás szerint az amerikai iskolások évente 530.000 tonna élelmiszerhulladékot termelnek, melynek nagy része a csomagolás.

Gyermekünk naponta becsomagolt ételeit újrahasznosítható dobozba, többször használatos, például méhviaszos csomagolóba és vászontáskába is tehetjük, az italát műanyag flakon helyett üveg vagy fémkulacsban is tárolhatjuk. Ezekkel jelentősen csökkentjük az uzsonnák miatt keletkezett hulladékmennyiséget, emellett hosszútávon anyagilag is megtérülhet.

4. Fenntartható közlekedés

Iskoláskorú gyermek szülőjeként már biztosan mindenki bosszankodott az oktatási intézmények környékén keletkezett reggeli és délutáni autóforgalom miatt. Érthető, hogy aki megteheti nem tömegközlekedéssel küldi a kisgyermekét iskolába, hanem igyekszik őt minden nap bekísérni.

Az autós forgalom csökkentése érdekében azonban hasznos lehet a szülői közösségen belül autós közösségeket létrehozni, hogy az azonos irányból érkező családok feloszthassák maguk között, hogy melyik napokon ki megy a gyerekekért. Ha egy nyolcosztályos általános iskola minden osztályban akár csak néhány család összeáll, már jelentősen csökkenhet az iskola előtti forgalom, felszabadulnak parkolóhelyek, a szülőknek nem kellene minden nap plusz kilométereket megtenni, a gyerekeknek pedig szórakoztatóbb lehet osztálytársaikkal együtt utazni az iskolába.

Amennyiben közel lakunk az iskolához és az időjárás is nekünk kedvez, közlekedjünk biciklivel! A gyerekek így felfrissülve kezdik a napot, emellett sokszor gyorsabban érnek az iskolába, hiszen könnyedén kikerülhetik a munkába igyekvő autósokat.

5. Iratkozzunk könyvtárba

Büszkék lehetünk gyermekünkre, ha hamar ráérez az olvasás szeretetére. Ilyenkor sok gyerek és tinédzser szó szerint falja a könyveket, a szülők pedig nem győzik megvásárolni az újabb és újabb köteteket a könyvesboltok polcairól. A már olvasni tudó gyermekeinket érdemes könyvtárba íratni, ahol a saját üteme és kedve szerint válogathat a könyvek között, a könyvtárosok pedig hasznos tanácsokkal és könyvajánlásokkal látják el őket. Ma egy ifjúsági könyv ára 1500-3500 forint között mozog, és ahogy egyre komolyodnak az olvasmányok, úgy drágulnak a kötetek is. A könyvtári tagsággal jelentős összeget spórolhatunk és elkerülhetjük, hogy az egyszer-egyszer elolvasott gyermekkönyvek még évtizedeken keresztül porosodjanak a padláson.