Written by

Javítókávézókkal a fenntartható kütyükért

home_slider, Tudtad-e?| Views: 219

Az elektronikai hulladékok problémája napjainkban egyre súlyosabb kihívássá válik globális szinten. Az elektronikai eszközök gyors fejlődése és gyakori cseréje miatt egyre több készülék kerül a kidobandó tárgyak közé, amelyek káros hatással lehetnek a környezetünkre, ha nem kezeljük őket megfelelően. Egy amszterdami kezdeményezés jóvoltából nem kell megválnunk meghibásodott elektronikai eszközeinktől. A javítókávézók azért jöttek létre, hogy megmentsék a kidobásra szánt készülékeket.

Január 24-e a mobiltelefonok újrahasznosításának nemzetközi napja. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a mobiltelefonok újrahasznosításának fontosságára és az e-hulladék csökkentésére. A készülékek újrahasznosítása nem pusztán azt akadályozza meg, hogy a hulladéklerakókba kerüljenek, hanem segít megőrizni a természeti erőforrásokat és csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását is. A mobiltelefonok gyártásához használt anyagok, például a nemesfémek, a műanyagok és az üveg nagy része újrafelhasználható vagy újrahasznosítható. Bár a jeles nap kifejezetten a mobiltelefonokra koncentrál, fontos kiemelni, hogy más elektronikai eszközöket is megmenthetünk, és ezáltal csökkenthetjük az e-hulladék mennyiségét. Így nemcsak bolygónknak, de pénztárcánknak is kedvezhetünk. Ugyanis elektromos eszközeink új eszközre való kicserélése nemcsak környezetszennyező, de költséges is.

Az európai otthonokban átlagosan 74 elektromos eszköz található, az Elektromos és Elektronikus Berendezésekből Származó Hulladékok Fórum (WEEE) adatai szerint. Mikrohullámú sütők, TV-k, kávéfőzők, porszívók… hosszú lista azokról az elektromos eszközökről, amelyekre az ételkészítéshez, italfogyasztáshoz, takarításhoz, kommunikációhoz és szórakozáshoz szükségünk lehet. Arról nem is beszélve, hogy már egyetlen készülék leváltása is nagy költséggel járhat, például a háztartási nagygépek meghibásodása esetén. De mi lenne, ha ezeket az eszközöket nem is kellene kicserélni, amikor elromlanak, hanem ingyen megjavíttathatnánk őket? Itt jönnek képbe a javítókávézók.

De mit is takar a kifejezés?

Az első javítókávézó Amszterdam keleti részén, a De Meervaart negyedben található, ahol minden szerda délután önkéntesek egy csoportja találkozik, hogy segítsen másoknak, és műszaki megoldásokat kínáljon az elromlott elektronikai eszközök megjavítására. A helyiek a város minden részéből hozzák a kávézóba az tönkrement készülékeiket. Itt egy szerelőkből és mérnökökből álló csapat dolgozik azon, hogy a problémás termékeket újra életre keltse, pénzt takarítva meg az ügyfeleknek és segítve őket fölösleges hulladéktermelés elkerülésében. A javítás díjmentes. Amennyiben mégis támogatnánk a javítók munkáit, ezt megtehetjük 1 euró adományozásával.

„Az emberek által behozott dolgok körülbelül 80 százalékát sikerül megjavítanunk. Ez nagyon kielégítő az ügyfeleknek, de nekünk, szerelőknek is” ─ mondja Edward Tonino, az egyik javító.

A kávézó gyakori látogatásával a fejlődésre és tanulásra is van lehetőség. Egy idő után már be sem kell vinnünk elromlott eszközünket, hiszen az új készségek elsajátítását követően akár egyedül is megpróbálkozhatunk a ház körüli dolgok javításával. Így fel sem merül a kidobás gondolata, ezáltal megelőzhetővé válik a környezetszennyezés.

A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy immár több országban is található javítókávézó. Többek között Magyarországon is, így nem kell Hollandiáig elutazni, hogy fenntartható módon mentsük meg meghibásodott elektronikai eszközeinket. Azonban érdemes figyelembe venni néhány szempontot mielőtt meglátogatnánk egy ilyen kávézót.

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni:

  • A legtöbb kávézóval előzetesen fel kell venni a kapcsolatot, és informálni kell őket a javítandó eszközök pontos állapotáról. Ezután tájékoztatnak arról, hogy a hiba körülményeinek függvényében megpróbálják-e megjavítani eszközünket vagy sem.
  • Néhány kávézó javasolja a specifikus alkatrészek előzetes megvásárlását, amelyekkel elvégezhető a javítás, míg másoknál a helyszínen is be lehet azokat szerezni.
  • Egy javítási időszak általában csak egy eszközre vonatkozik, tehát ha több eszközt is javíttatnánk, úgy szükséges több időpontot foglalni, vagy újra sorba állni.

Az e-hulladékok felelős kezelése és újrahasznosítása elengedhetetlen a fenntartható jövő érdekében. Az elektronikai eszközök életciklusának teljes körű figyelemmel kísérése, azok megfelelő újrahasznosítása és a káros anyagok biztonságos eltávolítása mindannyiunk felelőssége. A Nemzetközi Mobiltelefon Újrahasznosítási Nap egy olyan alkalom, amikor lehetőségünk nyílik emlékeztetni magunkat, hogy minden egyes cselekedetünk számít, és kis erőfeszítéseink is hozzájárulhatnak a környezetvédelmi célok eléréséhez.

Források: euronews.com, happyeconews.com