Written by

A víz világnapja – érdekességek az egyik legfőbb természeti kincsünkről

home_slider, Tudtad-e?| Views: 2689

Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. A víz életünkből nélkülözhetetlen, éltető erő, energia és egészségünk fontos alappillére. Számos érdekesség, meghökkentő adat kapcsolódik a természeti kincshez, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, és amelyek fenntartását óvnunk szükséges a jövő generációja érdekében.

Vizek védelmében

A klímaváltozás vizeink állapotát is jelentős mértékig befolyásolja. A felszín alatti vizekre, a lakossági felhasználású vízkészletekre, valamint a mezőgazdaság és erdőgazdaság szempontjából oly fontos talajvízre is hatást gyakorol, továbbá a vízmegtartás is kulcsfontosságú kérdés az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Az előrejelzések szerint világszerte – és ezalól Magyarország sem kivétel – az extrém hidrológiai események gyakorisága egyre nő: növekvő vízhiány és aszályok, kiszámíthatatlanabb csapadékos időjárás, valamint súlyosbodó árvíz- és belvízproblémák várhatók. 

Mindezekkel összefüggésben egyre több nemzetközi irányelv és stratégiai célkitűzés születik vizeink állapotának megóvása érdekében, amelyek között az egyik elsődleges a tiszta víz hozzáférhetőségének kérdése. Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok magába foglalja, hogy 2030-ig a Föld minden lakosa számára szükséges az egészséges ivóvíz elérését biztosítani.

Nemzetközi víz világnap

A nemzetközi víz világnapja célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára, valamint a bolygónk édesvízkészletének veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieiro-ban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották meg.

Tudtad?

  • Bár Földünkön rengeteg víz található, a becsült vízkészlet több mint 97%-át óceánok és tengerek teszik ki – a sós vizet azonban sem ipari, sem élelmezési, sem mezőgazdasági célokra nem lehet fordítani.
  • Az édesvíz mennyisége tehát csupán 3%-a a Föld vízkészletének. Ennek is jelentős része a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a.
  • Ha a Föld vízkészletét egyenletesen elosztanánk a bolygó felületén, 2700 méter burkot képezne.
  • A Föld teljes vízkészlete kb.1,4 milliárd km3, ami bolygónk teljes tömegének 0,02%-a.
  • Mintegy 800 millió ember nem jut megbízható ivóvízhez napjainkban; az emberiség 85%-a vízben szegény vidéken él.
  • Egy személy naponta átlagosan 100 liter vizet használ el Magyarországon. Ebből csak 2-3 liternyi mennyiség az, amely étkezésre vagy ivásra kerül felhasználásra.
  • A víz minden élő szervezet legfontosabb építőeleme: az emberi test kétharmada, az agy 75%-a, a vér 83%-a, a csontok 25%-a víz. A zöldségek és gyümölcsök víztartalma 70-90%, míg a fák 80%-ban vízből állnak.
  • Magyarország különösen szerencsés helyzetben van az ivóvíz minőségét illetőleg: a csapvíz 95%-ban felszín alatti vizekből származik.

Forrás: mek.oszk.hu, energiapedia.hu, wikipedia.hu