Written by

Több támogatás zöldenergia-termelésre

Hírek, home_slider| Views: 345

Érdekel az energetika? Te is fontosnak tartod a fenntartható megoldások terjedését? Jó hír, hogy a megújuló energiaforrások hasznosításának támogatási rendszere idehaza is kiépülőben van. Persze mások is látnak ebben fantáziát, úgyhogy máris egyre élesebb a verseny a zöldenergiára szánt forrásokért.

A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia működési támogatására szolgáló METÁR (Megújuló Támogatási Rendszer) két évvel ezelőtt indult hazánkban, végleges formáját pedig 2017 év végén, az Európai Bizottság jóváhagyása után nyerte el. A rendszer sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2018-ban a rendelkezésre álló támogatási keret teljes mértékben kimerült, így jelen pillanatban is hosszú sor áll támogatásért megújuló alapú energia előállítására.

Míg 2017-ben az egymilliárd forintos keretnek a 30 százaléka sem fogyott el, addig 2018-ban még a fennmaradt összeggel megnövelt közel másfél milliárdos keret is kevésnek bizonyult. A tavalyi évben a 630 beérkezett kérelem összesen hatmilliárd forint támogatásra való igényt tartalmazott. A MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) emiatt kénytelen volt a tavalyi év végén 170 formailag kifogástalan pályázati kérelmet elutasítani. Ennek fényében nem meglepő, hogy a hivatal keret szűkében visszautasítja a 2019. január elején rendben lévő METÁR KÁT-kérelmeket.

A METÁR rendszerén belül három támogatási típusra lehet pályázni. Ezek a kötelező átvételhez (METÁR KÁT), az 1 megawatt alatti objektumok pályázat nélküli zöldprémiumához, valamint a biomassza és biogázerőművek barnaprémiumához szükséges támogatások.

A kötelező átvételhez köthető támogatásokra 2017-ben csupán harmincan, 2018-ban viszont már százötvenen kaptak a MEKH-től támogatási jogosultságot. Míg zöldprémiumra 2017-ben még senki sem kért támogatást, 2018-ban már száz kérelem érkezett be, melyek közül negyvenöten kaptak összesen 983 millió forint összegű támogatást. A támogatások közül legkevésbé a barnaprémiumra van igény, de ott is kimutatható az érdeklődési igény növekedése: 2017-ben barnaprémiumra egyetlen pályázó – a Mátrai Erőmű – akadt, 2018-ban viszont már tizenegyen pályáztak.

Mint ahogy azt a MEKH-hez beérkező pályázatok számának gyors növekedése is mutatja, hazánkban is terjednek a megújuló forrásokra épülő energiatermelési módok. 2008 és 2016 között kimagasló mértékben nőtt a háztartási kiserőművek száma, teljesítőképességük pedig 300-szoros mértékben növekedett, elsősorban a napelemes áramtermelő rendszerek terjedésének köszönhetően.

Forrás: vg.hu