Written by

Süss a holnapért!

Egypercesek, home_slider| Views: 696

Mindenki élvezi a nyári kerti partikat, hiszen kint lehetünk a szabadban valami jó árnyékos helyen. Jól érezzük magunkat, süt-főz mindenki, készül az étel, bele sem gondolunk, hogy mindeközben mennyi káros anyagot juttathatunk a környezetbe. Szerencsére ezen változtatni nem nehéz, akár kis lépésekkel sokat tudunk tenni, hogy környezetbarátabb legyen kedvenc nyári időtöltésünk.

Az alapok

Nyilván mindenki hallotta már a szokásos minden műanyagot papírral helyettesíts felszólítást, bár sajnos hosszútávon ez sem fenntartható megoldás. Ajánlott például az eldobható tányérok és evőeszközök helyett bevállalni a mosogatást, mivel ezzel jelentősen csökkenthetitek a buli során keletkező hulladékmennyiséget., Amennyiben megoldható, érdemes a szemetet szelektíven gyűjteni, így külön kerül a komposztálni való szemét, a kommunális, műanyag- és papírhulladék, amely így esélyt kap az újrahasznosításra, ezáltal újabb könnyen megvalósítható lépést teszünk a környezetszennyező hatások elkerülése érdekében.

Egy jó kerti partihoz elengedhetetlen kellékek a vidám, színes dekorációk, ráadásul már olyanokat is lehet kapni, amik lebomlóak. Ha sokszor tartunk kerti összejövetelt, érdemes lehet barátokként egymás között cserélgetni, amely így a pénzügyi ráfordítást is csökkenti, és a dekoráció változatosságát is garantálja.

Sütési kisokos

Mindenki tudja, hogy nem mindegy, milyen energiaforrást használunk a sütéshez. Arra azonban sokan nem is gondolnak, hogy az élelmiszerek megvásárlásakor milyen sokat számít, hogyha az alapanyagokat helyi termelőktől szerezzük be, és figyelünk arra, hogy szezonális termékekből készüljenek ételeink. Ezzel nemcsak a helyi gazdaságokat támogatjuk, hanem a szezonális élelmiszerek vásárlásával a hosszas szállítás okozta környezetszennyező hatásokat sem támogatjuk döntésünkkel. A lokális termelőktől beszerezett friss terményekből és húsokból valószínűleg sokkal finomabbat fogunk tudni sütni, főzni, mint a heteket szállításban és tárolásban töltött termékekből.  Mindezek mellett arra is érdemes figyelni az étel készítése során, hogy a lehető legtöbb részét használjuk fel (például a zöldségekről lepucolt vagy levágott részeket felhasználhatjuk alaplé készítésre), ezáltal is minimalizálni tudjuk az általunk termelt szemét mennyiségét.

A környezettudatosabb vásárlást számos egyéb módon is támogathatjuk; fontos az újrahasználható táskák előnyben részesítése a hagyományos polietilén zacskók helyett, valamint az előre csomagolt ételeknél is érdemes figyelni, hogy újrahasznosítható hulladék keletkezik-e a termék kicsomagolása után.

Amit senki sem szeret

Ha megvolt a buli, elérkezik az a rész, amit senki sem szeret túlzottan, a takarítás. Mind tudjuk, hiába tartottuk kint az összejövetelt, sajnos így is szükség van takarításra, miután hazamentek vendégeink. Szerencsére azonban itt sem hagynak cserben minket a környezetkímélőbb megoldások. Ha tehetjük, mindenképpen a környezetbarát csomagolással rendelkező tisztítószerek közül válasszuk, amelyekre szuper otthon is elkészíthető tippeket találtok korábbi cikkünkben.  Ugyanez igaz a mosószerekre is, hiszen a terítőn maradt foltoktól, vagy a finomságokkal lecsöpögtetett pólónkon keletkező pacáktól is meg kell szabadulnunk. Környezetbarát mosószer-alternatíva lehet a csomagolásokon ezt jelzett termékek mellett például a mosódió, vagy a mosószóda.

Az is előfordulhat, hogy a parti tervezése során elszámoltuk magunkat az ételmennyiséget illetően, és emiatt tudunk adni a vendégeknek egy kis útravalót. Ilyenkor érdemes dobozokba pakolni, amiket vendégeink többször fel tudnak használni, vagy kitisztítva visszajuttathatják ezeket hozzánk. Akár még a méhviasszal borított csomagolóanyagok is jó megoldást jelenthetnek, hiszen elmoshatóak, ezáltal újra felhasználhatóak, és nem kell bajlódni a celofánnal. Az alufólia is a vártnál fenntarthatóbb opció, ugyanis a közhiedelmekkel ellentétben újrahasznosítható. Ha már úgy érezzük, többször nem tudjuk felhasználni, figyelni kell arra is, hogy csakis tisztán tudják szelektív hulladékként befogadni a hulladékfeldolgozók.

Már ilyen apró lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy nyári mulatságainkkal ne károsítsuk környezetünket, így minden rossz érzés nélkül átadhatjuk magunkat az önfeledt szórakozásnak.

Forrás: greenchildmagazine.com, zold-magazin.hu, grubstreetauthor.co.uk, ucrra.org