Written by

Kis kertben nagy világ

Egypercesek, home_slider| Views: 1614

Mindenki szereti a házi terményeket meg a szép virágokat, de sokan tévesen azt gondolják, hogy lakásban nincs lehetőségük kertészkedésre. Már egy erkélyen is sokféle fűszer és zöldség megterem, de akár virágokkal is kellemes hellyé tehetjük balkonunkat, hiszen zöld környezetbe jobb érzés kiülni feltöltődni. Az erkélyi kiskert kialakítása ráadásul sokkal egyszerűbb, mint az elsőre gondolnák.

A kihagyhatatlanok

Ha az erkélyen szeretnénk termeszteni zöldségeket-gyümölcsöket, mindenekelőtt érdemes megnézni a társasház szabályzatát, hogy szabad-e ilyen jellegű tevékenységet végezni. Amennyiben zöld utat kapunk a társasháztól, neki is állhatunk nézelődni, mik a termesztésre legmegfelelőbb növények erkélyünk adottságaihoz mérten. Fontos az elején eldönteni, hogy ehető termésű növényeket és gyümölcsöket, vagy virágokat szeretnénk tartani, hiszen nem ugyanazok az igényei a különböző növényeknek, ezért javasolt céljainkat már a tervezési szakaszban pontosabban meghatározni. Helykihasználás szempontjából érdemes felfelé terjeszkedni nem csak az erkély alapméretében gondolkodni, és döntésünknek megfelelően az akasztható kaspókat, illetve a téglalap alapú ládákat beszerezni.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

Először alaposan át kell gondolni mekkora hely áll rendelkezésünkre, érdemes csinálni egy tervrajzot az erkélyről, amellyel jelentősen megkönnyítjük dolgunkat a későbbi vásárlás során. A rendelkezésre álló hely függvényében a fém fellépők is segítségünkre lehetnek, mert szintezve lehet rájuk felrakni a növényeket. Ha teljesen kezdők vagyunk a növénytartásban, akkor azonban érdemes csak a föld magasságában kezdeni, így egy sikertelen próbálkozás után nem kell a teljes erkélyt újra berendezni. Érdemes utánanézni, milyen növények kedvelik a napos, illetve árnyékos helyeket, mennyire vízigényesek, hiszen az adottságoknak megfelelő növényekkel valószínűleg kevésbé fogunk mellényúlni.

Napos helyekre ajánlott ültetni a termőnövényeket, mivel a fejlődéshez nagyon sok napfényre van szükségük a kellően gyakori locsolás mellett. Megfontolandó a gyógynövények ültetése is, hiszen remek kiegészítői lehetnek kis kertünknek és a konyhánknak. Amellett, hogy ételeinket is rendkívül fel tudják dobni az erkély kinézetét is egyedivé tudják varázsolni.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy mennyire szeles egy adott erkély, hiszen a nagy szél kárt tehet arra érzékeny növényeinkben. Egy nagyobb széllökés ráadásul a virágföldet is kifújhatja a ládákból, ami sok bosszúságot okozhat. Annak érdekében, hogy folyamatosan rendelkezésünkre álljon friss virágföld, érdemes egy kis otthoni komposztálót beszerezni, amivel még a környezetnek is jót teszünk, hiszen csökkentjük a kommunális hulladékot az otthonunkban.

Mindezek mellett arra is ügyelnünk kell, hogy mennyire fülledt, avagy párás az idő a teraszunkon hiszen ez is tönkre teheti a termesztői vágyainkat. Vannak olyan növények, amelyek kifejezetten a párás és árnyékos helyeket kedvelik, és olyanok is, amelyek a napos, száraz helyeket, így ezekre az információkra is figyelmet kell fordítanunk kis kertünk lakóinak összeválogatása során.

Egyedi hangulat tematikus kertekkel

Miután felmértük, hogy erkélyünk adottságaival milyen növények közül válogathatunk, érdemes tematikát választani kis erkélyünknek. Dönthetünk egy színkompozícióban összeillő virágoskert mellett (amely akár ehető virágokat is tartalmazhat), vagy telepíthetünk egy mini zöldséges farmot is erkélyünkre, ahonnan egész nyáron hozzáférünk a friss paradicsomhoz, salátához, de akár egy fűszernövényekre és gyógynövényekre specializált kertet is kialakíthatunk. Fontos azonban, hogy a növények összeférhetőségét is figyelembe vegyük.

Cikksorozatunk következő részében részletesen bemutatjuk, milyen típusú erkélyen milyen virágok és zöldségek érzik jól magukat, arra is kitérve, hogy augusztus környékén mit érdemes ültetni/vetni, hogy beérjenek még az idei év során a finomságok.

Forrás: magyarpolc.hu, almanac.com, megyeriszabolcskerteszete.hu, tesco.hu, otthonokésmegoldások.hu