Written by

A hóhatárt mindenki ismeri, de a kutatókat most a zéróhatár tartja lázban

Hírek, home_slider| Views: 1953

Augusztus 21-ére virradóra a svájci Payerne meteorológiai állomás rádiószondás mérője 5299 méter magasan mérte a fagypont alatti és fölötti légrétegeket elválasztó „határvonalat”. A 0 Celsius-fokos határérték, melyet közel 70 éve követnek nyomon a kutatók, korábbi csúcsát tavaly júliusban 115 méterrel alacsonyabban, 5188 méteren rögzítették. Az úgynevezett határvonal elmozdulását több tényező is magyarázza, azonban a globális felmelegedéssel járó időjárásváltozások is nagyban hozzájárulnak.

Rekordmagasságban a 0 fokos határérték

Közel 150 éve folytatnak méréseket arra vonatkozóan, hogy a fagypont alatti és feletti légrétegeket elválasztó, 0 Celsius-fokos légtömeg milyen magasan helyezkedik el. Ezen időtartam alatt a nullafokos légtömeg mozgása 200-700 méter között volt az évszakok változásától függően, azonban ilyen magasra még sosem emelkedett a rögzített adatok alapján.

Annak azonban, hogy milyen magasan helyezkedik el ez a határvonal nagy jelentőség van több szempontból is. Ez a határzóna nagyban közrejátszik a növénytermesztés időszakosságának fenntartásában, a hó- és csapadékeloszlás meghatározásában és az időjárás változásaiban is kulcsfontosságú szerepet tölt be.

A svájci MeteoSwiss mérőállomás kutatói szerint ahhoz, hogy most ennyire magasra tolódott ez a zóna, számos természeti körülmény hozzájárulhatott. Ahogyan a Föld több pontján, Svájcban is több terület lakói tapasztalhatták a hőhullámok okozta rekordmagas hőmérsékleteket, melyek sokszor több napon át okoznak kellemetlenséget számukra. A jelenség pedig a légtömegek mozgására is nagy hatással van. A kutatók mérései alapján az 1970-es évek óta megfigyelhetők kiugró eltérések a határzóna magasságának mérésekor, mely összeköthető a többi, ember okozta probléma kialakulásával is. Az egyre melegebb alsóbb légrétegek nehezebben és sokkal magasabban érik el az alacsony hőmérsékletet, ezáltal pedig a határzónát is magasabbra taszítják – akár a hidegebb hónapokban is, hiszen napjainkban ezek is egyre melegebbek és rövidebbek.

Azonban a szakemberek úgy gondolják, hogy az 5299 méteres magasság még közel nem a legmagasabb adat, amit mérni fognak, hiszen a klímaváltozás okozta időjárási jelenségek időről időre nem várt fordulatokat hoznak.

Források: meteoschweiz.admin.ch, greenfo.hu