Written by

Viszlát nyár, hello új tanév – 5 tipp a zöld iskolakezdéshez

Hírek, home_slider| Views: 1393

Hamarosan becsengetnek. Az iskolakezdést megelőző napokban a gyermekek már tüsténkedve készítik össze táskájukat, egy-egy színes, új füzet, tolltartó vagy kedvenceikkel díszített csomagoló lelkesítő erejénél csak a régen látott osztálytársak viszont látásának öröme tölti el nagyobb izgatottsággal a diákokat. Azonban a fenntarthatósági szempontokat is érdemes figyelembe venni az előkészületek során, mutatjuk a legfontosabb környezetbarát tippeket.

1. Újrahasznosított termékek

Ha a családban több gyermek van, előnyös helyzetben vagyunk, hiszen az idősebb testvér által használt iskolatáskák, tankönyvek az esetek nagy részében még igen jó állapotúak, a lurkók ugyanis gyorsabban nőnek, mint ahogyan egy-egy jó minőségű táska elkopna használatától. Baráti, ismeretségi körünkben is érdemes érdeklődni vagy akár egy közös csere-bere programot megszervezni. Manapság már sokkal inkább trendi az újból hasznosított termékek kora, mintsem, hogy minden évben újabb és újabb árucikket vegyünk.

2. Újrahasznosított termékek vol. 2. – újrapapírok világ már rég beköszöntött

Számos helyen elérhetőek már az újrahasznosított papírtermékek, köztük a füzetek, mappák is. Ha mindezek vásárolása mellett döntünk, kevesebb fa kivágására lesz szükség. Arra is van módunk, hogy a tolltartókba kerülő termékek esetén is tudatosan válasszunk, a festetlen burkolatú, natúr ceruzák előállítása kisebb terhet ró környezetünkre. 

3. Környezetbarát uzsonnás doboz

Műanyag helyett válasszunk fém ételtároló dobozt, PET palackos üdítők helyett pedig újratölthető kulacsokat részesítsük előnyben. Manapság már a fenntartható csomagolóanyagok széles köréből válogathatunk, környezetbarát megoldásként a szendvicseket újraszalvétába, mosható újratasakokba csomagoljuk. A tudatosság jegyében, a bekészített uzsonnafalatok között legyen minél több szezonális zöldség és gyümölcs, és a gyerkőcök étkezésében is bevezethetünk húsmentes napokat.

4. Füzetborító – do it yourself!

A könyvek, füzetek csomagolása igazán élménydús közös programmá válhat, amely fenntarthatósági szempontból is követendő példa. Legjobb, ha újrapapírt alkalmazunk, amelyre rajzolhatunk, festhetünk, csak kreativitásunk szabhat határokat az elkészülő borítók egyedi designjának. Némi keresést követően, online felületekről extra vignettákat és órarendeket is letölthetünk.

5. Zöld út az iskolába?

Környezettudatosság jegyében az is lényeges, hogy hogyan jut el gyermekünk az iskolába. Amennyiben van rá lehetőség – nincs túl messze az intézmény –, a gyalog vagy kerékpárral megtett út nem csak fenntarthatósági szempontból előnyös, hanem a gyermekek egészségmegőrzését is támogatja. Amennyiben még csak kisiskolás a gyermekünk vagy túl nagy távolságra van az iskola, válasszuk a tömegközlekedést. Tudatos és praktikus megoldás lehet továbbá, ha több szülőtársunkkal összebeszélve, egyfajta „telekocsis-rendszer” szerint oldjuk meg a gyermekek fuvarozását, így akár negyedére csökkenthető az egységnyi károsanyag-kibocsátásunk mértéke.