Written by

Tisztított szennyvízzel öntöznének a földeken

Hírek, home_slider| Views: 1890

Az Európai Parlament február 12-i strasbourgi plenáris ülésén hagyta jóvá azt a jogszabálytervezetet, amely lehetővé teszi a kezelt szennyvíz mezőgazdaságban történő újrahasznosítását.

Az emberiségre váró nagy kihívásokat, mint amilyen a globális felmelegedés, a környezetszennyezés, vagy az édesvízkészlet csökkenése, csakis komplexen lehet hatásosan kezelni. A klímaváltozás néhány évtizeden belül Magyarországra is súlyos csapásokat mérhet. A klímakutatók egyöntetű véleménye, hogy a Mediterráneum után a Kárpát-medence lehet a felmelegedés következő áldozata, amely a szélsőséges nyári hőségben, a szárazságban, valamint a csökkenő éves csapadékmennyiségben nyilvánul meg. Ezzel egyidőben pedig komoly problémáink vannak szennyvíztisztítás hulladékának és a szennyvíziszapnak az ártalmatlanításával.

Ha a szennyvizet azonban csak részlegesen tisztítjuk – vagyis a növények számára értékes tápanyagokat benne hagyjuk – és azt öntözésre használjuk, egyszerre több problémát is tudunk orvosolni. Egyrészt nem kell nagy összegeket elkölteni a vegyszeres finomtisztításra, másrészt a szennyvíziszap mennyisége kevesebb lesz, a növények pedig öntözővízhez és egyúttal hasznos szerves trágyához jutnak.

Az Európai Parlament keddi ülésén meghatározott álláspont a települési szennyvíztisztító telepekről származó víz előállítására, célba juttatására és tárolására vonatkozó szabályokat és kockázatkezelési lépéseket tartalmaz.  A visszanyert, kezelt szennyvizet elsősorban feldolgozandó élelmezési célú, illetve nem emberi fogyasztásra szánt termények öntözésére használjak majd. A tagállamok abban az esetben, ha biztosítják az emberi és az állati egészség, továbbá a környezet védelmét, egyéb célokra is használhatják visszanyert vizet.

 

Forrás: agronaplo.hu; innoteka.hu