Written by

Az óceánok világnapja – mit tehetünk Földünk életet adó vizeiért?

Hírek, home_slider| Views: 6947

Az óceánok világnapját idén 31. éve ünnepeljük minden évben június 8-án, 1992 óta ezen a napon az óceánok és tengerek fontosságára hívja fel a figyelmet egyre több szervezet és kutató. De miért is fontos, hogy Földünk vizeit óvjuk és megfelelő minőségben fenntartsuk? A világnap alkalmából most összegyűjtöttük nektek, hogy miért is kulcsfontosságúak az óceánok és tengerek az emberiség és a Föld számára.

Az óceánok és tengerek Földünk több mint 70%-át fedik le, és számos tekintetben elengedhetetlenek a földi élethez. Táplálékkal szolgálnak számunkra, szabályozzák a bolygó hőmérsékletét és nem utolsó sorban a bennük élő fotoszintetizáló növények révén oxigént termelnek számunkra. Mindemellett gazdasági és turisztikai szempontokból is hozzájárulnak mindennapi életünkhöz. Alig párszáz éve kizárólag az óceánok és tengerek biztosítottak lehetőséget arra, hogy a Föld különböző pontjaira eljuthassunk, és a globális áruforgalom legnagyobb hányadát ma is a tengereken keresztül bonyolítják.

Miért is olyan fontosak Földünk vizei?

Az egyik talán legfontosabb tényező az óceánokkal kapcsolatban, hogy oxigént termelnek. Az emberek számára létfontosságú a levegő megfelelő oxigénszintje, arra azonban nem is gondolnánk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá Földünk vizei ennek termeléséhez. Az óceánokban és tengerekben rengeteg növény és plankton található, melyek fotoszintézissel nagy mennyiségű oxigént juttatnak vissza a levegőbe, ezzel biztosítják az oxigénellátásunk majdnem felét.

Ez azonban nem minden. A Föld nagy részét beborító víztömegek az éghajlat alakításához és stabilitásához is hozzájárulnak. Az óceánok a Napból érkező sugárzás szinte 100%-át elnyelik, ez az energiatömeg pedig az áramlatoknak köszönhetően mozog a Földön, így szabályozza annak hőmérsékletét. Vizeink nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szárazföldi területeken megfelelő hőmérséklet alakuljon ki, amely elengedhetetlen az emberi élet fennmaradásához. A hideg és meleg áramlatok, valamint a víz párolgásából kialakuló esőfelhők, illetve az ezekből lehulló csapadék lehetővé teszi a növénytermesztést, a megfelelő aratási és vetési szezonok kialakulását és az ökoszisztéma optimális működését.

Az óceánok emellett több szempontból hozzájárulnak táplálkozásunkhoz és gazdaságunkhoz is. Élőviláguk több nemzeti konyha alapvető alapanyagát garantálja, teret nyújtanak a halászatra és arra is, hogy termékeket szállítsunk kontinensek között. Emellett a stabil éghajlati feltételek révén azt is biztosítják, hogy a szárazföldön termő növények és állatok megfelelő mennyiségű vízhez juthassanak. Az óceánok és tengerek nélkül nem tudnánk úgy folytatni mindennapi életvitelünket, ahogy azt megszoktuk az elmúlt évszázadokban. Nemcsak alapvető élelmiszereink vesznének el, de annak lehetősége is, hogy nagymennyiségű árut víziútvonalakon szállítsunk.

Miért kell megvédenünk óceánjainkat?

A felsorolt létfontosságú tényezők mellett az óceánok és tengerek jóllétünkért is felelősek. Közelükben pihenhetünk, hullámzásuk nyugtató hatással lehet ránk, mindemellett pedig rengeteg sport is kötődik hozzájuk. Az elmúlt évtizedekben azonban elhanyagoltuk vizeink védelmét. Az óceánokon szemétszigetek sokaságai jelentek meg, olajkiömlések rongálták meg élővilágát, az emberiség által okozott globális felmelegedés pedig megzavarta az óceáni áramlatok megfelelő működését.

Talán meglepőnek tűnhet, de még egy olyan országból is hozzájárulhatunk az óceánok és tengerek rongálásához, amely se tenger-, se óceánparttal nem rendelkezik. A nem fenntartható szokásainkkal globális szinten mi is okozhatunk károkat.

A vizekbe jutó műanyaghulladék, a felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, a túlhalászás és a felelőtlen vállalati hozzáállás mind árthat az óceánok és tengerek ökoszisztémájának. Fontos, hogy odafigyeljünk, milyen vállalatokat és vállalkozásokat támogatunk, hogyan gyűjtjük műanyaghulladékunkat és hogy milyen forrásból vásárolunk tengeri és óceáni élelmiszereket. Ezekkel az egyszerű, kis odafigyelést igénylő lépésekkel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Földünk vizei minél tovább megfelelő minőségben fennmaradjanak.

Források: Ocean Conservation Trust, UN Environment Programme, National Ocean Service