Written by

Mi újság Afrikában?

Hírek, home_slider| Views: 1555

Afrika azon helyek közé tartozik, ahol minden bizonnyal az egyik legégetőbb szükség van innovatív ötletekre az élet szinte minden terén. Az ún. ecopreneurship (az „öko” és az angol entrepreneurship=„vállalkozás” szavakból; a fogalom olyan üzleti modelleket takar, melyek a környezet problémáira kívánnak megoldást nyújtani) a kontinensen is kezd gyökeret verni, és a helyi vállalkozások sorra mutatják be, milyen elképesztő eredményekkel szolgálhat a helyi tudás és az előremutató üzleti modellek kombinálása.

A kontinens start-upjai sikerrel járulnak hozzá a szegénység, a környezetkárosodás és a társadalmi kirekesztés elleni harchoz azáltal, hogy összekapcsolják a fenntartható üzletvitelt a környezettudatossággal és a szociális jólétre való törekvéssel.

Nézzük, mi újság Afrikában!

A bejegyzés a CleanLeap cikkének a feldolgozása.

Dicsőséges sár

Két fiatal vállalkozó, Joelle Eyeson és Kwame Deheer a ghánai lakhatási krízisre szeretne környezetbarát és fenntartható megoldást kínálni. Döngölt földházaik sárból és gránitból épülnek, a természetes forrásból származó anyagok használatával a hagyományos építési technikákhoz képest pedig akár 30-40 százalékkal is képesek alacsonyabban tartani a költségeket, miközben munkahelyeket teremtenek a helyi lakosok számára.

A döngölt földházak amellett, hogy kímélik a környezetet és strukturális szempontból is rendkívül tartósak, a belső hőmérsékletet hűvösen tartják, ráadásul káros anyagokat sem tartalmaznak. Ennek a régi technológiának az előnyei a világ más tájain sem kerülték el a fejlesztők figyelmét, például Európában is előszeretettel alkalmazzák költséghatékony és környezetbarát megoldásként.

Eyeson és Daheer azt remélik, hogy fokozatosan a kontinens fő lakásszolgáltatóivá válhatnak, és sokak számára szolgálhatnak majd munkával, valamint kényelmes és biztonságos lakhatással.

Ghána-i látkép

A sokat vitatott műanyag

Egy másik, dél-afrikai vállalkozás szintén az építészet terén kíván fenntarthatót alkotni, módszerük legalább 20 százalékkal olcsóbb a hagyományos technológiáknál. A cég arra törekszik, hogy egyszerű, többször is felhasználható téglák előállítására oktassa a helyieket úgy, hogy műanyagpalackokat töltenek meg nem újrahasznosítható felesleggel. Az öko-téglákból aztán hátrányos helyzetű közösségek számára építenek bölcsődéket és iskolákat.

A vállalkozás a résztvevők oktatásában együttműködik a környező iskolákkal és NGO-kkal, valamint a programban résztvevők számára a téglákért cserébe ruhákat, háztartási cikkeket és vásárlási kedvezményeket ajánlanak fel.

Zuluföld, Dél-Afrika

Ezeknek a fenntartható üzleti modelleknek a fő hajtóereje a közös értékek teremtése; azáltal, hogy a szociális előnyöket gazdasági célokkal társítják pedig egyúttal a cégek társadalmi felelősségvállalásának az ideáját is újraformálják.