Written by

Képben vagy a fenntarthatósággal? Töltsd ki kvízünket a Föld napja alkalmából!

Egyéb, Hírek, home_slider| Views: 7112

Idén már több mint 50 éve ünnepeljük április 22-én a Föld napját az egész világon. A világnap célja, hogy elősegítse a környezetünk megóvását. Napjainkban egyre fontosabb, hogy minél több kezdeményezés hívja fel az ügyre az emberek figyelmét, hiszen már számos tudós, politikus és klímavédelmi aktivista fejezte ki aggodalmát a jelenlegi helyzet miatt.

Az első Föld napja megmozdulás 1970-ben történt. Gaylord Nelson, amerikai szenátor 1969-ben tanúja volt egy kaliforniai olajszennyezés következményeinek, melynek hatására úgy döntött, hogy cselekvésre szólítja fel az amerikaiakat, hogy álljanak ki a környezetvédelem mellett. A felszólalásának hatására az Egyesült Államok többezer felsőoktatási intézménye szervezett tüntetéseket a Föld és a fenntarthatóság érdekében. Denis Hayes egyetemi hallgató április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, amellyel több mint 20 millió amerikait sikerült közös ünneplésre hívnia.

Akkoriban a gyárak és autópályák levegőre és egészségre káros hatásai, valamint az állatok élőhelyeinek elvesztése és a fajok kihalása miatt tüntettek elsősorban. Az országos megmozdulásnak köszönhetően elérték, hogy létrejöjjön az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége, és kidolgozták a tiszta levegő, a tiszta víz és a veszélyeztetett élőlények védelméről szóló törvényeket.

Ezzel nagyjából egy időben történt, hogy John McConnell békeaktivista is hasonló ötlettel állt elő, azonban ő világszinten gondolkodott. Az 1969-es UNESCO környezetvédelmi konferenciáján vetette fel a globális méretű Föld napja ötletet. Ő a tavasz első napját választotta az ünnep időpontjaként, vagyis a napéjegyenlőség napját (ez az északi féltekén általában március 20-ára vagy 21-ére esik). A későbbiekben azonban az április 22-i dátum vált elterjedté.

Az első Föld napja óta eltelt 53 év, mégis ma is hasonló, sőt egyre fenyegetőbb problémákkal kell szembenéznünk. Az emberek környezetszennyező életmódja különösen nagy méreteket öltött. Európa energiatermelésének nagy része még nem állt át a zöld, fenntartható források használatára. Sokkal nagyobb arányban használnak az országok kőszenet és gázt, mint víz-, szél-, vagy pedig napenergiát. Franciaország élen jár az atomenergia termelésében és használatában, de az országok többsége inkább a természetes gázokat és a kőszenet hasznosítja. A kontinensen azonban a kiemelkedik Spanyolország, ahol a népesség 2021-ben még elsősorban a földgáztól függött, ugyanis ez tette ki az energiaellátásuk 29%-át. 2022-ben azonban ez az érték 14%-ra csökkent, és 32%-os aránnyal a szélenergia vált az ország vezető energiaforrásává, azonban sajnos még ezt az eredményt is bőven felül lehetne múlni.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése, az erdők irtása, a mezőgazdaságban használt műtrágya és az állattenyésztés folyamata nem fenntartható hosszú távon, és jelentős szén-dioxid-, metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátást eredményez. Ezeknek az üvegházhatású gázoknak a folyamatos növekedése globális felmelegedéshez vezet.

Mennyire vagy képben a fenntarthatósággal? Töltsd ki kvízünket, hogy megtudd!

Mit tehetünk azért, hogy kevesebb káros anyagot bocsásson ki az emberiség, valamint sokkal hatékonyabban tudjuk védeni a környezetünket és a bolygót? Alapvető igazság, hogy a negatív hatást keltő folyamatok ellen akkor tehetünk hatékonyan, ha rendelkezésünkre áll a megfelelő tudás ehhez. A Körkörös Gazdaság blogon a témában releváns cikkeket olvashatsz, amelyek a segítségégedre lehetnek a mindennapi tudatos környezetvédelemben. Ezekből a témákból állítottunk össze a Föld napja alkalmából egy nyereményjátékot.

Válaszold meg helyesen a kérdéseket, és te lehetsz a három szerencsés nyertes egyike, aki értékes ajándékcsomaggal gazdagodik a Veolia felajánlásának köszönhetően. A kérdésekre a blog cikkeiben találod meg a választ.

Az ajándékcsomag tartalma:

  • Áramfogyasztás-mérő
  • Marcus Franken – Monika Götze: A környezettudatos otthon – 200 nagyszerű ötlet a fenntarthatóbb élethez című könyv
  • Fenntartható vászontáska bevásárláshoz
  • Újrahasznosított alapanyagokból készült Photosynthesis társasjáték

A nyereményjáték szabályzatát a linkre kattintva innen töltheted le:

A játék versenyszabályzata: Letöltés

A kvíz kitöltéséhez kattints ide!

Kitöltési határidő: 2023. május 5.

Eredményhirdetés: 2023. május 12.

Források: nationaltoday.com, telex.hu, visualcapitalist.com