Written by

A karácsonyfák két élete

Hírek, home_slider| Views: 1897

Minden év januárjában kidobott karácsonyfák milliói lepik el az utcákat. A fenyőfák hulladéklerakókban való elhelyezése azonban nem a legideálisabb megoldás, mivel a fenyőhulladék nagy területet foglal el és nehezen komposztálható. Ideje hát új megoldást találni a tűlevelűek újrahasznosítására.    

Pécsett immáron hagyománnyá vált, hogy a városi közszolgáltató által utcákról begyűjtött fenyőfákat a Pannon Hőerőmű Zrt. veszi át, majd energetikai céllal újrahasznosítja. A pécsi erőműbe szállított fenyőfákat mobil aprítógépek segítségével darabolják fel, majd ezután az ömlesztett biomasszát felhasználó üzembe kerülnek. Mivel a fenyőfák gyantatartalma igen magas, ezért szükséges egyéb mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal összekeverni.

Ennek a jó gyakorlatnak köszönhetően a karácsonyfák nem vesznek kárba, és jelképesen újra részesévé válhatnak az otthon melegének. Pécsett évente átlagosan 35-40 tonna fenyőhulladékot gyűjtenek, melynek segítségével 31 500 lakás távfűtéséhez járulnak hozzá a „karácsonyfák szellemei”.

Hazánkban évente közel 2 millió fenyőfát vásárolunk meg karácsonyi dekoráció céljából. Ennyi fenyővel 15 ezernél is több lakás hőellátását lehetne biztosítani. Ennek a gyakorlatnak az elterjesztése országosan több tízezer olyan lakásban lenne alkalmazható, amely közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést.