biomassza fűtőanyag

Written by

Jelentős javulás várható Ajkán az erőmű átalakításával

Hírek| Views: 2379

Az előző év legvégén új tulajdonoshoz került az ajkai erőmű, ami bizakodásra ad okot a helyieknek, hiszen a tervezett átalakításoknak köszönhetően megoldódhat a régóta fennálló környezetszennyezés problémája. Az új tulajdonosnak, a Veolia Energia Magyarország Zrt.-nek Magyarországon komoly tapasztalata van az ajkaihoz hasonló erőművek korszerűsítésében, és Ajkán is elkötelezett a helyzet megoldására.

Ajkán már jó ideje gondot okoz az erőmű környezetszennyezése, az ott lakók a legnagyobb problémának a hulló pernyét és szálló port tartják. A légszennyezés súlyosságának legfőbb oka, hogy a biomassza-tüzelés mellett részben még széntüzelésű erőmű elavult, illetve nem hatékonyan működik, ráadásul a problémát növelte, hogy a tulajdonosváltás előtt az erőmű termelését továbbfokozták, így a kibocsátott szennyezőanyagok mértéke is megnőtt. Az erőmű mindezek mellett veszteséges is volt,  mivel jórészt műszaki problémák miatt számos esetben akadozott a működése és ezáltal a termelése.

Az erőmű állapota és megfelelő működése nem csupán a környezeti terhelés miatt kulcsfontosságú, de a település munkapiacának is szerves részét képezi, hiszen közel 300 embernek biztosít megélhetési lehetőséget.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. január 9-i sajtótájékoztatóján beszélt előzetes terveiről. A cég a terveit sokéves szakmai tapasztalatára, illetve a nemzetközi pénzügyi és szakmai hátterére építve kívánja megvalósítani, ehhez az erőmű átvizsgálását már meg is kezdték.

A vállalat Magyarországon jelentős profillal bír; 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Ezen felül jelentős tapasztalattal rendelkezik erőművek biomasszára való átállásában, ami az ajkai erőmű régi rendszereinek korszerűsítésében, és a teljes biomassza alapú tüzelésre való átalakításában kulcsfontosságú. Ilyen erőművek többek között a dorogi, pécsi vagy szakolyi erőművek.

Az ajkai erőmű rendszere ráadásul nagyban hasonlít a pécsi, már korábban átalakított erőmű technológiájához, ami elősegíti az átállás gördülékenyebbé tételét. Az új tulajdonos elkötelezettségét mutatja, hogy a tervezett átalakításokra csak idén 800 milliós költségkerettel számol, illetve már az első negyedévben meg akarja kezdeni a beruházások megvalósítását.

A terveket illetően az elsődleges cél a hosszú távú üzembiztos és hatékony működés biztosítása többlépcsős fejlesztések révén, aminek köszönhetően végre abbamaradhat a korom- és pernyehullás. Továbbá a szénalapú tüzelést teljes mértékben meg akarják szüntetni, százszázalékosan biomasszára átállva. Az új tulajdonos a tranzakció lezárását követően meg is kezdte az erőmű átvizsgálását az összes működési és hatékonysági probléma feltárása érdekében. A cég a vizsgálatok lefolytatását követően a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb megoldásokra fog törekedni, de az erőmű elavultsága miatt ez várhatóan egy hosszabb, többlépcsős folyamat lesz.