Written by

Július 4. – a Föld legmelegebb napja

Hírek, home_slider| Views: 7016

A globális felmelegedés rengeteg szempontból megmutatkozik napjainkban, azonban kedden a Föld eddigi legmelegebb napját is megélhettük. A hőhullámok sorra söpörnek végig a bolygón Amerika déli területeitől egészen Kínáig, ezeknek köszönhetően pedig július 4-én megdőlt a 2016 augusztusában mért 16.92 fokos globális átlaghőmérséklet rekordja.

Az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) adatai szerint először július 3-án dőlt meg az a rekordmagasságú globális átlaghőmérséklet, amit hét évvel ezelőtt mértek, azonban 2023. július 4-én újabb magasságokba szökött a hőmérséklet. A negyedikén mért adatok szerint a Föld körüli átlaghőmérséklet elérte a 17.18°C-t, amely nagyrészt a bolygó több pontját érintő hőhullámoknak volt köszönhető. A többségében ember által okozott hőmérséklet-emelkedés hetek óta tartó problémákat okoz az egyenlítőhöz közel eső területeken, Észak-Afrikában például már most is 50°C körüli értékeket mérnek, azonban az éppen téli évszakot megélő Antarktiszon is csúcsmagasságú hőmérsékleteket rögzítettek az elmúlt napokban.

Az új rekordhőmérséklet leginkább az El Nino jelenségének köszönhető, amely az előző rekordév, 2016 óta nem volt ennyire erős. Az El Nino az ENSO jelenség meleg szakaszát jelöli, melynek hatására az óceán vízfelszíne melegszik fel. A ciklikusan, jellemzően a csendes-óceáni trópusi térség középső és keleti részén felbukkanó jelenség drasztikus éghajlati változásokat okozhat, egyes helyeken óriási szárazságok, míg más területeken áradások és esőzések alakulhatnak ki. A globális felmelegedés hatására az El Ninók egyre gyakoribbak és erősebbek lehetnek, ez pedig az új rekordon is látszik.

A kutatók úgy vélik, hogy az ember által okozott felmelegedés sűrűbb és még melegebb El Ninók megjelenését okozhatja. Pedig már napjainkban is nagy mennyiségben tapasztalhatjuk meg a globális felmelegedés okozta károkat. A hőhullámok, erdőtüzek, légszennyezés és az extrém viharok pedig csak pár példa ezek közül. A szakemberek arra buzdítják a világ vezetőit, hogy minél hamarabb intézkedjenek a fosszilisenergia-kitermelés csökkentése érdekében, átállva a megújuló energiára. A fosszilis energia kitermelése ugyanis a felmelegedés egyik legnagyobb okozója – az ilyen forrásból származó energia szén-dioxid-kibocsátása kiemelkedően magas.

Azonban a megoldás nem ilyen egyszerű. Rengeteg ország bevételének nagy része származik fosszilis energiából, emellett pedig a megújuló energiaforrásokra való átállás nem feltétlenül egyszerű folyamat, rengeteg szereplő nem tud egyik napról a másikra átállni rájuk. A novemberben, Dubaiban esedékes COP28-on azonban ez a kérdés is napirenden lesz, a szakemberek pedig arra bíztatják az ülésezőket, hogy határozzák el magukat a változás és a bolygó érdekei mellett.

Források: TheGuardian.com, Greendex