Written by

Tudatos lakberendezés

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 221

Górcső alatt a bútorok 

 

Fenntartható energiatermelés, környezetbarát mosószer, zöld öltözködés – manapság már (kis túlzással élve) szinte mindenből van fenntartható alternatíva.

És ez így is van rendjén, az ökobarát életmód gondolata lassacskán a mindennapjaink részévé válik, ezáltal egyre felelősségteljesebb döntéseket hozunk bolygónk védelme érdekében. Nagy népszerűségnek örvendenek például a csomagolásmentes boltok, de a piacok és a turik is reneszánszukat élik.

Azonban nem csak öltözetünkkel, táplálkozásunkkal, esetleg „smart” otthonunkkal vehetjük el részünket a fenntarthatóság tortájából – ne feledkezzünk meg bútorainkról sem!

Miért jobb a „zöld” bútor?

Talán mondanunk sem kell, hogy az ökobarát bútorok amellett, hogy kevesebb kárt okoznak a környezetnek, biztonságosabbá és egészségesebbé tehetik otthonunk légterét, hiszen például a berendezések lakkbevonata számos illékony szerves vegyületet tartalmazhat, ami többek között allergiát, asztmát és migrénes fejfájást okozhat.

Éppen ezért alaposan fontoljuk meg, hogy milyen bútordarabbal gazdagítjuk otthonunkat, hiszen a jó választást nemcsak egészségünk hálálja meg, de jelentősen csökkenti a biológiai lábnyomunkat is. Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni bútorvásárlásnál!

Felhasznált anyagok

Talán az első kritérium, ami eszünkbe juthat az az, hogy megvizsgáljuk, miből készült a garnitúra: bármilyen korábban már használt anyag, amit bútorként álmodtak újjá, csökkenti a darab ökológiai lábnyomát. De egy fenntartható bútordarabot gyárthatnak bármilyen könnyen megújuló forrásból – ilyen például a bambusz, ami rendkívül gyorsan nő, ezáltal viszonylag hamar újratermelhető. Ahogy említettük, a biztonságos vegyszerek használata is lényeges, manapság már kaphatók például környezetbarát, hipoallergén festékek és lakkok is.

Fenntartható gyártási folyamatok

A fenntartható gyártási folyamatok legalább ugyanolyan fontosak, mint az ökobarát anyagok használata. Ide sorolható például, hogy figyel-e vajon a gyártó a szén-dioxid kibocsátására, mennyire szennyezi a környezetet (engednek-e mondjuk káros anyagokat a folyókba), vagy megfelel-e a fair trade követelményeinek és nem rombolja le egyes területek ökoszisztémáját.

A szállítás módja

Igen, valóban nem a legegyszerűbb minden aspektust leellenőrizni, ugyanakkor az is lényeges, hogy tudjuk, bútoraink fenntartható módon kerülnek-e az áruházakba és otthonunkba, kezdve a nyersanyagoktól egészen a kész termék házhozszállításáig. A legjobb, ha megpróbálunk helyben és lehetőleg helyi forrásokból előállított termékeket választani, ezzel jelentősen redukálhatjuk az ökológiai lábnyomot.

Mennyire praktikus?

Lakásunk új darabjának hasznosnak is kell lennie, ha meg akar felelni a fenntarthatóság követelményeinek. Ez azt jelenti, hogy optimális esetben egyszerre könnyű a használata, kényelmes és kínál maximális funkcionalitást – gondoljunk csak bele, egy multifunkcionális bútorral helyet spórolunk, és két különböző bútordarab helyett elegendő egy, kombinált terméket megvennünk.

Végül sokat számít az is, hogy mennyire tartós az adott berendezési darab, hiszen minél gyakrabban cseréljük bútorainkat, annál többet adunk hozzá a hulladéktermeléshez.

 

Forrás: huffpost.com, thespruce.com