Written by

A szennyvízkezelés alternatív megoldásai

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 229

A klímaváltozás által az időjárás egyre szélsőségesebbé válik, ami befolyással van az emberiség vízhez való hozzáféréséhez, sőt, a szennyvízkezeléshez is.

Míg egyes országokban az aszály miatt nincs elegendő víz a vécék öblítésére, máshol a rendszeres árvizek teszik lehetetlenné a szennyvízhálózatok megfelelő működését, amikor az ár kimossa a szennyvízcsatornák tartalmát és az a földekre, folyókba és tavakba kerül.

Az ENSZ által meghatározott Fenntartható Fejlesztési Célok egyik pontja, hogy a higiénikus szennyvízellátás biztosítva legyen annak a közel 4,5 milliárd embernek, akiknek jelenleg nincs hozzáférésük vízöblítéses toaletthez. Az alapvető higiéniához való hozzáférés hiánya jelenleg Indiában érinti a legtöbb embert. (Emellett nem elhanyagolható, hogy India a hatodik helyen van a szélsőséges időjárási viszonyoknak kitett országok listáján.)

Nézzük meg, milyen előremutató megoldások lehetnek ennek a problémának a megoldására!

Körforgásos szennyvízkezelés. A termőföldeknek nagy szükségük van a trágyázásra, amelyre a szennyvízben található tápanyagok is kiválóan alkalmasak. (Az emberi anyagcsere végtermékeiben lévő nitrogén, foszfor, kén, kálium, magnézium, és vas mind-mind alkalmas a talaj trágyázására.) A körforgásos szennyvízkezelés lényege, hogy a helyben keletkező szerves anyagokat ne kelljen messzire szállítani, hanem a megfelelő kezelést követően visszamaradt szennyvíziszapot helyben használják fel.

Víz nélküli vécék. A szennyvízhálózatok és szennyvíztisztító üzemek folyamatos bővítésére az igény teljesíthetetlen. Bill Gates alapítványa évek óta keresi a megoldást, hogyan lehetne mobilvécéket gyártani a gazdaságilag elmaradott területekre. (Ezáltal ki lehetne küszöbölni a szennyvíz-hálózatok építését.)

Víz nélküli piszoár. Az öblítés nélküli pisziárok már évek óta egyre több helyen működnek, szerte a világban. Azonban egy indiai startup találmánya a Zerodor nevű, víz nélkül is működő piszoár a bele kerülő mellékanyagot hasznosítja is. Ennek segítségével évente 50 ezer és 150 ezer liter vízmennyiséget lehet megtakarítani darabonként.

+ Érdekesség: Egy svájci projekt keretében sikerült kifejleszteni egy olyan víz nélküli technológiát, amely a vizeletet trágyává alakítja. A projekt külön sikere, hogy a Svájci Föderális Mezőgazdasági Hivatal mindenféle növényre (beleértve az élelmiszernövényeket) engedélyezte ennek a trágyának a használatát.

Forrás: piacesprofit.hu