Written by

„Pandákkal” gyűjtik a napenergiát Kínában

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 214

Kínában teljesen hétköznapi, hogy a mamuszok és a kekszek pandákat formáznak, ahogy az is, hogy egyes pénzérméken is találkozhatunk ezekkel a kedves emlősökkel, amelyek egyben Kína nemzeti szimbólumai is. Sanhszi tartományban azonban egy egészen elképesztő „pandával” találkozhatunk.

A legtöbb napelemes farmban katonás sorokban helyezik el az eszközöket, amelyek a Nap sugárzó hőenergiájának elnyelésével és annak átalakításával képesek a villamos energia előállítására. A kínai Datong város mellett található naperőmű madártávlatból egy pandát formál meg, így nem meglepő módon az erőművet egyszerűen Panda Erőműnek nevezték el. Az erőművet üzemeltető vállalat elmondása szerint a Panda Erőmű 3,2 milliárd kilowattóra napenergiát képes termelni 25 év alatt, ami 2,74 millió tonna szén-dioxidtól menti meg a bolygót.

A magasból pandát megformáló naperőművek megépítése a kínai kormány környezetvédelmi tevékenységének fontos része, amelyet évekkel ezelőtt indítottak. Kínában az utóbbi évekbe egyre nagyobb mértékben nőtt a légszennyezés által kiváltott megbetegedések és halálesetek száma.

A légszennyezés csökkentése és az alternatív erőforrások népszerűsítése érdekében a kezdeményezéshez számos ázsiai ország csatlakozott, többek között a Fidzsi-szigetek is, ahol már szintén találkozhatunk „panda erőművel”.

Forrás: globalcitizien.org; origo.hu; forbes.com