Written by

Napenergiával a méhek megmentéséért

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 301

Az elmúlt években jelentős mértékben megcsappant a háziméhek és az egyéb beporzó rovarok száma, melynek első számú okai közé tartozik a permetezőszerek túlzott használata és a klímaváltozás. A méhek megmentése érdekében szerencsénkre új lehetőségek láttak „napvilágot”.

Kína egyes területein oly mértékben csökkent a mézelő méhek száma, hogy – bármennyire is hihetetlen – számos gyümölcsösben emberi erővel, kézzel történik a fák beporzása. Az emberi erőforrások mellett világszerte folynak kísérletek a tökéletes robotméhek kifejlesztésére, illetve beporzó drónok kialakítására, amelyek elvégzik a méhek munkáját.

Ezek mellett a kevésbé humánus módszerek mellett azonban feltűntek organikus és könnyen megvalósítható alternatívák is. Ilyenek például a méhbarát napelemfarmok, amelyek biztonságos és vegyszermentes menedéket nyújtanak méztermelő barátainknak.

Az úgynevezett „beporzóbarát napenergia” először 2010-ben jelent meg az Egyesült Királyságban, amikor is egy fotovoltaikus naperőműveket építő cég kaptárokat helyezett el napelemfarmjain. A méhek és a napelemes gazdaságok együttes elhelyezése azóta is egyre elterjedtebbé vált. 2015-től az Amerika Egyesült Államok számos szövetségi államában fogadnak el beporzóbarát napenergia törvényeket a korábbiaknál jóval tájkompatibilisebb jövő érdekében.

A méhbarát napenergia termelése és annak elterjedése több szempontból is előremutató irányt vesz, hiszen:

  • egyre nagyobb a kereslet a napenergia iránt;
  • az emberiség komolyan aggódik, hogy végleg elveszíti a méheket, ha nem cselekszik időben;
  • a méhek eltűnésének megelőzése messzemenően túlmutat a mezőgazdasági termelők érdekein.

 

Forrás: zipmagazin.hu; portfolio.hu