Written by

Műholdas képeken figyelhetjük, hogyan pusztítjuk a Földet

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 348

Látványos megoldással állt elő a Google, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, hamarosan ugyanis műholdas képeken követhetjük majd annak pusztító hatásait. Az új platform célja az lesz, hogy hozzásegítse a kormányokat és a környezetvédő szervezeteket a hatékony ökopolitika kialakításához, illetve, hogy a lakosság érdeklődését is felkeltse.

A klímaváltozás egy olyan összetett folyamat, amely az egész globális bioszférára kiterjed. Folyamatosan változik a légkör, a tengerek, a szárazföld, a csapadék, a napsütés, az ózonpajzs. Éppen emiatt igen látványos lehet, ha mutatnak egy 10-20 évvel ezelőtti műholdképet és ugyanarról a területről egy mai felvételt, valószínűleg elsivatagosodott tájakat, eltűnt sarkköri jéghegyeket és visszahúzódott gleccsereket láthatunk. Ez pedig akár a legszkeptikusabbak figyelmét is felkeltheti.

Hamarosan a klímaváltozás jeleit és a beavatkozás pontjait is megkereshetjük a Google Earth-ön. A rengeteg műholdat birtokló vállalatóriás összefogott az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP), hogy a szatelithálózatot a természeti környezetünk megértésének szolgálatába állítsák.

A platform először az édesvízkészletekre fog koncentrálni: az édesvízkészletek a Föld területének csak 0,01 százalékát teszik ki, ám a Föld számos fajának kínálnak otthont, de az égövek elcsúszása, valamint a sivatagosodás miatt a biológiai sokszínűség sérül ezekben a régiókban. A madárperspektíva Földre irányuló szemszöge sok hasznos információt tárhat fel azzal kapcsolatban, hogyan húzódnak vissza és száradnak ki ezek a készletek a globális felmelegedés miatt, s ezzel hogyan változik az élővilág.

A platform mindenki számára ingyen hozzáférhető lesz. A műholdas felvételekből olyan fotószerű térképet fognak létrehozni, mint amilyen a Google Earth, hogy ezen keresztül valós időben figyelhessük az ökoszisztémák változásait. A Google és az ENSZ szövetsége szeretné megváltoztatni annak módját, hogyan látjuk a földgolyót. A kezdeményezés nyilvános állami adattárakat és katalógusok információit is beépíti felületébe, amely könnyen kezelhető és felhasználóbarát platformnak készül.

Az ENSZ szerint túl gyakran esik meg, hogy egy ország tenni szeretne a környezetvédelem terén, de erőfeszítéseik megakadnak azon, hogy kritikus fontosságú adatok hiányoznak számukra. Várhatóan ezen fog segíteni a madárperspektíva kombinálása az adatokkal, például az erdőirtást valós idejű műholdas figyeléssel meg lehetne fékezni. A tervek szerint A Google és az UNEP összefog a NASA-val, az Európai Bizottság Közös Kutatási Központjával (JRC) és az Európai Űrügynökséggel (ESA) is.

Forrás: Piac és Profit