Written by

Lehetséges ivóvizet előállítani a szennyvízből?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2014

A tiszta ivóvíz alapvető emberi jogunk, a világ egyes részein azonban nem olyan könnyű hozzájutni iható minőségű vízhez. A súlyos probléma kezelésére az afrikai Namíbiában egy meghökkentő ötlettel álltak elő: a szennyvizet hasznosítják újra egy olyan speciális eljárással, hogy az alkalmas kegyen az emberi fogyasztásra.

Namíbia az egyik legszárazabb afrikai ország. Az átlagos csapadék 250 mm évente, ám a nagy hőség miatt ennek a csapadéknak 83 százaléka azonnal el is elpárolog, így az esővíznek mindössze 1 százaléka képes beszivárogni a talajba. Éppen ezért az ország fővárosának, Windhoek 350.000 lakosának vízellátásához egy egyedülálló vízkezelő folyamatot kellett kitalálni a súlyos hiány kezelésére.

Namíbiában idén már 50 éves az a technológia, amelynek segítségével képesek a szennyvízből emberi fogyasztásra megfelelő ivóvizet előállítani. A víztisztítót 1968-ban helyezték üzembe, amely egyedülálló a világon.

A namíbiai víztisztító

A tisztítási eljárás a természetes bomlási folyamatokat utánozza: lényegében baktériumok végzik el a piszkos munkát, táplálékként fogyasztják el a vízben fellelhető hulladékot és szennyező anyagokat. Üzemi körülmények között a folyamat sokkal gyorsabb, mint a természetben, ezért hatékony az eljárás egy többszázezer fős város esetében is.

A létesítmény csúcstechnológiájú, ún. “multi-barrier” technológiával rendelkezik, vagyis az eljárás magába foglalja az ózonkezelést, az ultra membránszűrést, és a klórozást is. Ez a folyamat képes az összes szennyező anyag kiszűrésére, amely biztosítja a kiváló minőségű, emberi fogyasztásra is alkalmas ivóvizet Windhoek lakosai számára. A szennyvíz újrahasznosítása nemcsak a rendelkezésre álló ivóvíz mennyiségét növeli, hanem a környezet számára is hasznos, mivel jelentős mértékben csökken a szennyezőanyag-kibocsátás.

Forrás: Veolia.com