Written by

Kisokos a műanyaghulladékok újrahasznosításához

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 7430

Sokszor minden erőfeszítésünk ellenére is gondot okoz a szelektív hulladékgyűjtés, nem mindig könnyű a különböző műanyagfajtákról eldönteni, hogy hova dobjuk. Most megmutatjuk, hogyan lehet megkülönböztetni és szelektálni a hulladékká vált műanyagokat.

A műanyagok lassan elárasztják Földünket, ám – nem megfelelő kezelés esetén – a hulladékká vált műanyag rendkívül káros, veszélyezteti az állatvilágot, elárasztja az élővizeket, ráadásul évszázadokig tart a lebomlása, amely során folyamatosan szennyezi környezetét. Legegyszerűbben azzal segíthetünk bolygónkon, ha elkerüljük használatát és más, természetes anyagokkal váltjuk ki. De ha mégis meg kell vennünk, szelektáljuk és ne a kommunális hulladékok közé dobjuk. Minden műanyagterméket találhatunk egy jelecskét, amely eligazít minket abban, hogy mi szelektálható és mi nem. Kevesen ismerik a piktogramok jelentéseit, így összegyűjtöttük őket, hogy tisztázzuk őket.

A kis piktogramok és jelentéseik

A polietilén tereftalát, közismertebb nevén PET, egy hőre lágyuló, jó ütés- és hőálló, kiváló átlátszóságú műanyagtípus, melyet főként élelmiszerek csomagolására alkalmaznak, többek között italospalackok formájában. Amire már nincs szükségünk, bátran a szelektív műanyaggyűjtőbe tehetünk, lehetőség szerint kilapítva.

Nagy- és kissűrűségű polietilén. Előbbiből főleg játékok, tisztítószeres és motorolaj flakonok készülnek, míg utóbbi a fóliák és zacskók anyaga. Mindkettő szelektíven gyűjthető.

A PVC, vagyis a polivinil-klorid már nem dobható a szelektív gyűjtőbe, de nagy mennyiségben hulladékudvarba leadható. PVC-ből egyébként csöveket, fóliákat, műbőrt, csomagolóanyagokat, vagy padlóburkolót készítenek.

A palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok és egyéb tejtermékek dobozai, a mustáros és ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok és a háztartási szerek flakonjai legtöbbször polipropilénből készülnek. Öblítés után szintén a szelektívbe valók.

A leginkább csomagolóanyagként és hőszigetelőként használatos hungarocell (polisztirol) csak hulladékudvarokban leadható, a lakossági szelektív szemétszigeteken nem.

Egyéb: ez a jelzés sok különböző anyagot jelent, de mindegyikben közös, hogy egyik sem helyezhető a szelektív hulladékgyűjtőbe. A poliésztert (műszál) ruhagyűjtőbe dobhatjuk, vagy eladományozhatjuk. A politetrafluoretilén, vagyis a teflon leadása már nem egyértelmű, mindig a helyi szolgáltatóktól függ. Ebbe a csoportba tartoznak még a harisnyák (poliamid) és a CD-k és szemüveglencsék (polikarbonát) is.

Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

Képek: Shutterstock