Written by

Bajban vannak a kávéimádók?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 456

A kávéfogyasztás mind pozitív élettani hatásai, mind pedig kultusza miatt nagy szerepet játszik mindennapi életünkben, azonban a klímaváltozás okozta globális problémák ezen kedvelt tevékenységünket is nagy bajba sodorhatják. Egy nemrégiben a PLOS Climate által publikált kutatás szerint a változó éghajlat, valamint az időjárási jelenségekben jelentkező egyre nagyobb eltérések drasztikus hatással lehetnek a kávétermesztésre. Az előrejelzés szerint 2050-re akár 50%-kal is csökkenhet azon területek száma, melyek alkalmasak lehetnek erre a tevékenységre.

A problémák forrása: a klímaváltozás

A klímaváltozás napjaink egyik legégetőbb problémája, a Föld hőmérsékletének folyamatos emelkedésére és annak lehetséges hatásairól pedig számos kutatás és előrejelzés készül. A World Meteorological Organization adatai szerint az 1980-as évekhez képest minden évtized egyre melegebbnek bizonyult, ez a tendencia pedig nem tűnik alábbhagyni: az adatokból kimutatható, hogy 2020 volt a Föld eddigi legmelegebb éve. Az emelkedő hőmérséklet azonban csak egy a megannyi probléma közül. Az elszabadult árapály-ingadozások, a vízhiány, a tengerszint emelkedése, a viharok és a csökkenő biodiverzitás mind súlyos következményekkel járhatnak.

Hogyan hat mindez a kávétermesztésre?

Egy idén megjelent kutatás például a klímaváltozás kávétermesztésre gyakorolt hatását vizsgálta tüzetesebben. A PLOS Climate által közzétett anyag 12 éghajlati veszélyt − mint például a hőhullámok, aszály, fagyok − és azok együttes hatásait tanulmányozta a Föld legnagyobb kávétermelő régióiban. A felmérésből kiderült, hogy 1980 óta jelentősen növekedett a globálisan jelentkező éghajlati veszélyek száma, a vizsgált régiókat pedig csak az elmúlt évtizedben hatványozottan érintették ezek, egyidejűleg akár több is.

A vizsgált éghajlati veszélyek közül az El Nino – déli oszcillációnak (ENSO) tulajdonították a legnagyobb jelentőséget a kutatók. A jelenségkörből valójában az El Nino, az ENSO meleg fázisa az, amely leginkább ráhatással van az éghajlati változásokat illetően rendkívül szűk tűréshatárral rendelkező kávénövényre.   Az El Nino körülbelül 2-7 évente, ciklikusan jelentkezik a csendes-óceáni trópusi térség középső és keleti részén, akkor, ha a tengerfelszín hőmérséklete a szokásostól eltérően felmelegedik. A Föld egyik legfontosabb éghajlati jelenségeként egyes régiókban drasztikus szárazságot hoz, míg máshol áradásokkal számolhatnak miatta a helyi lakosok.

Az El Nino által hozott, időszakosan ismétlődő szélsőséges időjárás rendszerszintű kockázatot jelenthet a kávétermesztés kiemelt régióinál. A csökkenő csapadékmennyiség és a növekvő hőmérséklet jelentős terméskieséssel járhat, amelynek következtében 2050-re a jelenleg ismert termőterületek akár 50%-a alkalmatlanná válhat az ültetésre.

Van-e megoldás?

Bármilyen ijesztően is hangzik a helyzet, a kávékedvelőknek nem kell aggódniuk. Kutatócsoportok és nonprofit szervezetek is dolgoznak azon, hogy megfelelő módokat találjanak a termelés folytatására, a lehető legkevesebb kieséssel. A szakértők szerint az éghajlat függőleges övezetességének eltolódásával a termőföldeket is egyre magasabb pontokra lenne érdemes költöztetni, így haladva felfelé a növény kedvelt időjárási viszonyaival. Természetesen – ahogy sok más a klímaváltozás problémáira hozott intézkedés – ez csak egyfajta tűzoltás, azonban átmenetileg biztosíthatja a zavartalan termesztést, amely által a termelőknek sem kell szembenézniük jövedelemkieséssel.

Források: earth.com, un.org, nationalgeographic.com, ng.24.hu, greendex.hu