Written by

Klímaváltozás és nemzetközi konfliktusok: a halálos betegségek elleni küzdelem hátráltatói

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 986

Az éghajlatváltozás és a nemzetközi konfliktusok két olyan globális kihívás, amelyek komolyan fenyegetik az emberi egészséget és a világjólétet. Nemcsak mindennapi életünkre vannak hatással, de az olyan rendkívül fontos intézkedésekre is, mint a halálos betegségekkel folytatott küzdelem. Arra, hogyan gátolja a fenti tényezők együttes hatása a járványok és halálos betegségek elleni küzdelmet, a The Global Fund nemrégiben megjelent közleménye is felhívta a figyelmet.

Az éghajlatváltozás egyre inkább érezhető hatással van a globális egészségügyi helyzetre. Az extrém időjárási körülmények, például hőhullámok és a szélsőséges időjárás növelik a hőguták és egyéb túlzottan magas hőmérséklet miatt kialakuló betegségek kockázatát. Az emelkedő hőmérséklet továbbá kedvez a fertőző betegségek, például a malária terjedésének, mivel a betegségterjesztő szúnyogok egyre nagyobb területen találnak maguknak megfelelő életfeltételeket. Sőt, nemrég nagy port kavart egy a Nageleria fowleri, vagyis agyevő amőba által okozott haláleset. Az egysejtű a felmelegedés miatt egyre nagyobb számban terjed el, hiszen jellemzően meleg édesvizekben él.

Változó időjárás és háborús helyzetek

A hőmérséklet ingadozása mellett a változó éghajlat gyakran okoz vízhiányt és szélsőséges időjárási jelenségeket, például hosszú aszályokat vagy heves esőzéseket. Ez a vízellátás és az alapvető higiénia hiányához vezethet. A vízforrások szűkössége vagy szennyezettsége további egészségügyi problémákat okoz, hiszen az ilyen területeken a fertőzések is gyorsabban terjednek, betegségek kialakulását okozva.

A háborús helyzetek szintén súlyosan befolyásolják a halálos betegségek elleni küzdelmet. A fegyveres konfliktusok gyakran megbénítják az egészségügyi infrastruktúrát és korlátozzák az egészségügyi ellátás elérhetőségét. Az egészségügyi intézmények károsodnak, vagy akár teljesen összeomlanak, ami különösen veszélyes, mivel a háborúkkal nő a sérülések és a fertőzések kockázata is.

Ezen tényezők tehát egyaránt befolyásolják az egészségügyi munkaerőt és az egészségügyi rendszerek működését. A nemzetközi konfliktusok súlyosbítják az orvosok és ápolók biztonsági helyzetét, az éghajlatváltozás pedig többek között veszélyezteti a mezőgazdasági folyamatokat, ami hatással van az élelmiszerellátásra. Utóbbi súlyos alultápláltsághoz vezethet, ami gyengítheti az immunrendszert és a betegségekkel szembeni védekezőképességet.

Harc a végzetes betegségek ellen

A The Global Fund, mely több mint 20 éve támogatja az AIDS, a tuberkolózis és a malária elleni küzdelmet, nemrégiben tette közzé azon jelentését, melyben a háborúk és az éghajlatváltozás a globális egészségügyi problémák elleni küzdelemre gyakorolt hatására is kitér. A szervezet tervei szerint 2030-ig szinte teljesen meg kívánta volna állítani a halálos betegségek futótűzszerű terjedését a legérintettebb területeken. A jelenlegi azonban helyzet nagy veszélybe sodorták ezt a célt. Az éghajlatváltozás és a nemzetközi konfliktusok ugyanis, ahogy már említettük, közvetlenül befolyásolják a betegségek terjedését, ezáltal a halálos betegségek elleni küzdelmet is. A malária – melynek terjedésének megállítása a szervezet egyik legkiemeltebb ügye – például adataik szerint már Afrika olyan hegyvidéki részein is megjelent, ahol mindeddig túl hideg volt az időjárás a betegség terjedéséhez.

A jelentésben azonban pozitív híreket is közöltek. 2022-ben például már 6,7 millió TBC-s embert kezeltek azon országokban, ahol a Global Fund támogatása elérhető, ez pedig 1,4 millióval több, mint az előző évben. Emellett az elmúlt évben 24,5 millió HIV-fertőzöttnek segítettek abban, hogy megfelelő gyógyszerekhez jussanak. Emellett 220 millió szúnyoghálót is szétosztottak a maláriát terjesztő szúnyogok elleni védelem jegyében.

A szervezet elmondása szerint az együttműködés és a megelőzés kiemelt jelentőséggel bír. Az országoknak és a nemzetközi szervezeteknek össze kell fogniuk az egészségügyi infrastruktúra megerősítése, az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és a konfliktusok megelőzése érdekében. Az oktatás és a tudatosság növelése is létfontosságú annak érdekében, hogy az emberek felismerjék és megértsék ezeknek a globális kihívásoknak az egészségre gyakorolt hatásait és azok súlyosságát.

Források: theglobalfund.org, telex.hu, theguardian.com