Written by

Te is lakhatsz hobbit kunyhóban! – és még a környezeted is megköszöni

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2693

Az emberi faj alakítja maga körül a legnagyobb mértékben a tájat, és ez főként az épületek képében mutatkozik meg. Jelenleg a modern házak korában az építkezés nem a környezetközeliségről és a Föld védelméről szól, azonban létezik olyan irányzat, amely sokkal szorosabban kapcsolódik a természethez, ez pedig a földház.

Ezt az épületstílust már sokan láthatták, hiszen a filmvásznon is megjelent: a A Gyűrűk Ura filmadaptációban a hobbitok élnek hasonlókban. Természetesen nem J. R. R. Tolkien és Peter Jackson találta ki a föld alatti épületeket, hanem egy izlandi építkezési stílusról van szó. Helyi megvalósulásait az UNESCO a világörökségi helyszínnek minősítette.

Mégis mik azok a földházak?

A földházak vagy más néven dombházak olyan épületek, amelyeknek az oldalát és a tetejét is föld alkotja, és emiatt a szigetelésük is hatékonyabb, ugyanis esetükben majdnem az egész élettér a föld alatt kap helyet. Az eredeti elképzelés Izlandról ered, ahol régi szokás szerint füves tetejű házakat építettek, amely több száz évig szolgált meleg otthonként a vikingek számára. A házak alapja egy fából vagy kövekből készült keret, a fűből és talajból kivágott részeket pedig ezekre építették, így azok szorosan a tetőhöz és a falhoz kapcsolódtak. Abban az időben azonban nem az idilli életmód és a jólét kapcsolódott ezekhez a házakhoz, hanem a fagyos, erőforrásban szegény területeken való nélkülözés.

Mára már kevés ilyen épület maradt fenn, azonban ezek alapján is jól látszanak a megoldás előnyei és hátrányai egyaránt. A félig föld alatti házak szigetelése ugyan kifogástalan volt, azonban fontos megjegyezni, hogy sokkal kevésbé voltak komfortosak egy hagyományos háznál. Az ablak nélküli lakások sötétek voltak, gyorsan megteltek füsttel, amikor valaki főzött, és bennük mindig párás, nedves volt a levegő. A központi helyiségekben ráadásul gyakran volt állott levegő, hiszen szellőztetni nem lehetett.

Mi a helyzet a mai épületekkel?

Bár a huszadik században csaknem teljesen megszűnt a gyepesített házak használata, elvétve ma is vannak új építésű változataik. Ezek már modern technikával vannak felszerelve, ami leginkább a megfelelő vízszigetelés hiánya miatt szükséges, hiszen csak korszerű szigetelőanyagok használatával tehetjük mai szemmel is élhetővé az otthonunkat.

A földházak jelenleg nem szokványosak, ezért hosszú engedélyezési folyamat előzi meg az építésüket, a folyamatot ráadásul megnehezíti a megfelelő alapanyagok beszerzése és előállítása, valamint a földmunka mennyisége is. Hosszú távon azonban megéri a belefektetett energia, hiszen a megfelelő kialakítás miatt földházunk télen fűt, nyáron pedig hűt. Nagy mennyiségű energiát spórol meg számunkra, és még a hangszigetelést is megoldja a házat körülvevő vastag földréteg.

Megfelelő kivitelezés mellett a karbantartástól is nagymértékben megkímél bennünket, hiszen nincs szükség a ház lemeszelésére. Külső környezetét könnyedén rendbe lehet rakni akár csak egy fűnyírással is. Az épület megjelenése természetesen esztétikai előnyökkel is jár, hiszen a megszokott szögletes épületekhez képest a gömbölyű formák dominálnak a külső alakban és a belső terek kialakításában egyaránt.

Mindennek megvan a maga nehézsége

Azonban a nem megfelelő tervezés és kivitelezés okozhat a későbbiekben problémákat. A szigetelésre rendkívüli mértékben oda kell figyelni, hogy a beszűrődő víz ne okozzon problémát, illetve a hőmérséklet is egyenletesen alakuljon. Mivel a szigetelés megnöveli a belső terek nedvességtartalmát, ezért érdemes szellőztető csövet is építeni a házhoz.

Szintén a kezdeti lépéseknél fontos átgondolni, hogy milyen tájolású épületet szeretnénk, hiszen ez nagyban befolyásolni fogja a szobákba jutó fény mennyiségét, valamint azt, hogy mekkora lakásra lesz szükségünk, hiszen sajnos a vízszigetelés miatt a későbbiekben nem lesz mód a bővítésére.

Fenntartható otthon Magyarországon? Lehetséges

Habár szigetelésének köszönhetően jó energiahatékonyságú épületről beszélhetünk, kialakítása során azért természetesen érdemes a megújuló energiaforrások felé fordulni. Fosszilis energiaforrások helyett használhatjuk a földhő-, a szél- és a napenergiát a hatékonyság érdekében. A földház azonban nemcsak amiatt fenntarthatóbb, mert a benne lakók számára kevesebb energia szükséges a mindennapi élethez, hanem inkább azért, mert teljesen másfajta életvitelt alakíthat ki benne az ember. Az ilyen házban lakók rendszerint olyan növényeket termesztenek, amelyek gyümölcsöt vagy zöldséget teremnek. Emellett a lakás berendezése is eltérhet a szokásostól, például hűtő helyét felválthatja egy kamra vagy verem.

Habár nagyon ritka eset, Magyarországon is lehetőségünk van arra, hogy földházban éljünk, hiszen itthon már legalább 40 ilyen épület bizonyította, hogy megfér a hagyományos ingatlanok között. Arra is van lehetőségünk, hogy sajátot terveztessünk és építtessünk, azonban léteznek készen árult verziók is. Természetesen, amikor vásárlásra adjuk a fejünket, jó eséllyel kimaradnak az új lakásunkból a személyre szabott igényeink, mégis komfortos, energiatakarékos és esztétikus otthont nyújt számunkra, és számos előnye miatt nyugodtan tervezhetünk vele hosszútávra.

Források: xforest.hu, bbc.com, icelandtours.is, vgfszaklap.hu, guidetoiceland.is